Lelki élet egy szenvedő testben 1. rész

Vissza ide: Blog
pszichoszomatikus_betegsegek_swan_lake

Lelki élet egy szenvedő testben 1. rész

Lelki gondok egy szenvedő testben – szenved a testünk a lelki gondjaink miatt 1. rész

Az elmúlt 10 évben egyre többen szenvednek pszichoszomatikus betegségben. 30-40 évvel ezelőtt mosolyogva legyintettünk volna erre a kifejezésre, ma már azonban társadalmunkat mélyen sújtják ezek a megbetegedések.

De mi is ez valójában?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test harmóniájára utal. A keleti orvoslásban ez egy alaptézis, hiszen nincs lélek test nélkül és fordítva sem tudunk létezni. A nyugati orvoslás azonban alapvetően szomatikus, emiatt az emberiséget biologizáló, a test szerepét túlhangsúlyozó szemlélete vált általánossá. Korunk leegyszerűsítő emberképe azonban nem képes kielégítő választ adni az elmúlt évtized új betegségeire.

A pszichoszomatika lényege, hogy számos olyan fizikai betegség, testi tünet felismerhető, melyek hátterében egyértelműen lelki okok, feloldatlan konfliktusok, folyamatok tárhatóak fel. A pszichoszomatikus szemlélet a modern orvoslásban nem nélkülözhető.

A pszichoszomatikus megbetegedéseknél legtöbbször megmagyarázhatatlan (nem egyértelműen valamilyen betegségnek tulajdonítható) tünetek vagy tünetegyüttesek jelentkeznek.

Általában ezek a közérzeti zavarok, problémák merülnek fel: alvászavar, depresszió, kimerültség, megmagyarázhatatlan félelem a jövőtől, tespedtség, zavartság, szexuális igények csökkenése, érdektelenség a történő dolgok iránt.  A következő fokozatban valódi szervi problémák nélkül további szervi működési zavarok alakulhatnak ki, ilyenek például a légzési-, keringési zavarok, gyors szívdobogás, ájulás, azonosíthatatlan eredetű fejfájás, hát- és gerincfájdalmak, emésztési zavarok, étkezési panaszok – hasmenés, székrekedés, hányás, testsúlyváltozás -, szexuális zavarok, bőrbetegségek, kiütések stb.

Ha ez nem lenne elég, akkor következnek a konkrét és komoly következményekkel járó betegségek. Ezek közül a legismertebbek: gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, savtúltengés, reflux, mozgásszervi gondok, nőgyógyászati (elsősorban hormonális) megbetegedések, asztma, infarktus, magasvérnyomás, allergia és gyulladásos bőrelváltozások, táplálkozási zavarok és a nyomelemek, ásványianyagok kóros hiánya.

Önrontás körbe körbe – saját magunk lehetünk a betegség katalizátora
A pszichoszomatikus beteg könnyen egy önmaga által gyártott önrontó körbe kerülhet. Mivel figyelme állandóan azokra a testi tünetekre irányul, melyek szenvedést okoznak neki, ezért ezeket kórosnak minősíti és tünetei felerősödhetnek. Így mindennapjait folyamatosan ezek a tünetek határozzák meg, ami fokozott betegségtudathoz és betegszerephez vezet. A beteget az általa megélt testi szenvedés készteti panaszra, segítséget keres fájdalmára és emiatt kerül “önrontó körbe” az egészségügyben is. Ezek a betegek általában vastag papírmappával rendelkeznek, negatív vagy panaszaik súlyosságát nem magyarázó leletekkel. A megfelelő ellátás híján nem szűnő panaszaikkal reménytelenül róják köreiket az orvosi rendelőkben. A beteg nem kap magyarázatot, sem kezelést panaszaira és előbb vagy utóbb szenvedéseiért és a felesleges körökért az orvost hibáztatja. A kölcsönös frusztráció (hiszen az orvos is frusztrált, mert betege panaszait nem tudta orvosolni) nemegyszer nyílt konfliktushoz, ellenségeskedéshez vezet és a beteg új (újra) orvost keres.

Mi a teendő?
Azután, hogy az orvostudomány ráébredt a pszichés tényezők szomatikus zavarokban játszott szerepére, megjelentek szenvedő testünk pszichológiai gyógymódjai is. Így a gyógyításban fontos szerepet töltenek be a pszichiáterek, pszichológusok, pszichoterapeuták is.

Ha Ön is észleli magán a fenti tüneteket, itt az idő bejelentkeznie egy konzultációra pszichoterápiás központunkba: +36 (20) 365 1907

Cikksorozatunk következő részében az egyes pszichoszomatikus betegségeket és kialakulásukat fogjuk górcső alá venni.

Oszd meg

Vissza ide: Blog