Lelki fájdalom egy szenvedő testben – pszichoszomatikus betegségek 1. rész

Vissza ide: Blog
Lelki fajdalom egy fiatal holgynel - Pszichoszomatikus betegsegek

Lelki fájdalom egy szenvedő testben – pszichoszomatikus betegségek 1. rész

Lelki fájdalom – pszichoszomatikus betegségektől szenved a testünk

A pszichoszomatikus betegségek a társadalmunk egyre növekvő kihívását jelentik. Az elmúlt 10 évben ezek a betegségek gyakorisága jelentősen megnőtt, és egyre több embert érint. 30-40 évvel ezelőtt mosolyogva legyintettünk volna erre a kifejezésre, ma már azonban társadalmunkat mélyen sújtják ezek a megbetegedések.

De mik is valójában a pszichoszomatikus betegségek?

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test harmóniájára utal. A keleti orvoslásban ez egy alaptézis, hiszen nincs lélek test nélkül és fordítva sem tudunk létezni. A nyugati orvoslás azonban alapvetően szomatikus, emiatt az emberiséget biologizáló, a test szerepét túlhangsúlyozó szemlélete vált általánossá. Korunk leegyszerűsítő emberképe azonban nem képes kielégítő választ adni az elmúlt évtized új betegségeire.

A pszichoszomatika lényege, hogy számos olyan fizikai betegség, testi tünet felismerhető, melyek hátterében egyértelműen lelki okok, feloldatlan konfliktusok, folyamatok tárhatóak fel. A pszichoszomatikus szemlélet a modern orvoslásban nem nélkülözhető.

A pszichoszomatikus betegségeknél legtöbbször megmagyarázhatatlan (nem egyértelműen valamilyen betegségnek tulajdonítható) tünetek vagy tünetegyüttesek jelentkeznek.

Általában ezek a közérzeti zavarok, pszichoszomatikus tünetek merülnek fel:

  • alvászavar
  • depresszió
  • kimerültség
  • megmagyarázhatatlan félelem a jövőtől
  • tespedtség
  • zavartság
  • szexuális igények csökkenése
  • érdektelenség a történő dolgok iránt.

A következő fokozatban valódi szervi problémák nélkül további szervi működési zavarok, pszichoszomatikus tünetek alakulhatnak ki: légzési-, keringési zavarok, gyors szívdobogás, ájulás, azonosíthatatlan eredetű fejfájás, hát- és gerincfájdalmak, emésztési zavarok, étkezési panaszok – hasmenés, székrekedés, hányás, testsúlyváltozás -, szexuális zavarok, bőrbetegségek, kiütések, stb.

Ha ez nem lenne elég, akkor következnek a konkrét és komoly következményekkel járó betegségek. Ezek közül a legismertebbek: gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, savtúltengés, reflux, mozgásszervi gondok, nőgyógyászati (elsősorban hormonális) megbetegedések, asztma, infarktus, magasvérnyomás, allergia és gyulladásos bőrelváltozások, táplálkozási zavarok és a nyomelemek, ásványianyagok kóros hiánya.

Saját magunk lehetünk a pszichoszomatikus betegségek katalizátora

A pszichoszomatikus beteg könnyen egy önmaga által gyártott önrontó körbe kerülhet. Mivel figyelme állandóan azokra a testi tünetekre irányul, melyek szenvedést okoznak neki, ezért ezeket kórosnak minősíti és tünetei felerősödhetnek. Így mindennapjait folyamatosan ezek a tünetek határozzák meg, ami fokozott betegségtudathoz és betegszerephez vezet.

A beteget az általa megélt testi szenvedés készteti panaszra, segítséget keres fájdalmára és emiatt kerül “önrontó körbe” az egészségügyben is. Ezek a betegek általában vastag papírmappával rendelkeznek, negatív vagy panaszaik súlyosságát nem magyarázó leletekkel. A megfelelő ellátás híján nem szűnő panaszaikkal reménytelenül róják köreiket az orvosi rendelőkben.

A beteg nem kap magyarázatot, sem kezelést panaszaira és előbb vagy utóbb szenvedéseiért és a felesleges körökért az orvost hibáztatja. A kölcsönös frusztráció (hiszen az orvos is frusztrált, mert betege panaszait nem tudta orvosolni) nemegyszer nyílt konfliktushoz, ellenségeskedéshez vezet és a beteg új (újra) orvost keres.

Van megoldás a pszichoszomatikus betegségek és a lelki fájdalom ellen

Azután, hogy az orvostudomány ráébredt a pszichés tényezők szomatikus zavarokban játszott szerepére, megjelentek szenvedő testünk pszichológiai gyógymódjai is. Így a gyógyításban fontos szerepet töltenek be a pszichiáterek, pszichológusok, pszichoterapeuták is.

Ha Ön is észleli magán a fenti tüneteket, lépjen velünk kapcsolatba, vagy jelentkezzen egy konzultációra pszichoterápiás központunkba: +36 (20) 365 1907

Cikksorozatunk következő részében az egyes pszichoszomatikus betegségeket és kialakulásukat fogjuk górcső alá venni.

Oszd meg

Vissza ide: Blog