A láthatatlan ellenség: a stressz

Vissza ide: Blog
stressz_vallalkozo_betegseg

A láthatatlan ellenség: a stressz

Sokszor nem is gondoljuk, de a munkánk, a munkahelyünk meghatároz bennünket. Gondoljunk csak bele, hányszor is esik szó arról, ki mivel foglalkozik. A munka tükrözi státuszunkat és önértékelésünket, társadalmi presztízsünket és meghatározza azt is, hogyan érezzük magunkat.

Felnőtt életünk megkerülhetetlen részeként a munkavégzés jelentős időt, fókuszálást és energiát igényel. Pontosan ezért hat ránk nagyon erősen mindaz, amit a munkahelyünkön megélünk.
Hatványozottan igaz ez akkor, ha saját vállalkozást vezetünk és saját cégünk élén teljes erőbedobással álmainkat, vágyainkat valósítjuk meg.

Nem árt azonban vigyáznunk! A túlzottan sok munka, a folyamatos „pörgés”, és a túlvállalás óriási stressznek teszi ki a szervezetünket.

A túlzott munkahelyi stressz befolyásolhatja a hatékonyságunkat és teljesítményünket, valamint kihat az egészségünkre is. A hosszabb ideig fennálló stressz rányomja a bélyegét kapcsolatainkra is. Türelmetlenebbek vagyunk magunkkal és másokkal, gyakran szeretteink szenvedik el az érzelmi és idegrendszeri kilengéseinket.

A túlzott munkahelyi stressz jelei testiek is lehetnek. Sokszor előfordul azonban, hogy a két dolog között nem vonunk párhuzamot, fel sem merül bennünk, hogy testi tüneteinket, fájdalmainkat a stressz okozhatja. Ezért fokozottan érdemes odafigyelni ezekre a tünetekre:

  • Idegesség, fokozott ingerlékenység
  • Apátia, a munka iránti érdeklődés csökkenése
  • Alvási problémák – későn alszunk el és már nagyon korán felébredünk
  • Folyamatos, krónikus fáradtság már akkor is, ha nincs nagy munkahelyi megterhelés
  • Koncentrálási nehézségek, memóriaproblémák
  • Izomfeszülés a vállban, háton vagy fejfájás
  • Gyomorfájás, gyomorsav-túltengés
  • Visszahúzódás, szorongás
  • Gyakori (akár kismértékű) alkoholfogyasztás a munkanap végén

Természetesen a munkahelyi stresszt nem védhetjük ki 100%-ban még saját vállalkozásunkban sem. A körülöttünk zajló eseményeket nem kontrollálhatjuk, de nem is hagyhatjuk, hogy teljesen ki legyünk nekik szolgáltatva. Tudatosan gondolkodva sokat tehetünk a láthatatlan betegség, a stressz lelki és testi tünetei ellen is.

Mi a megoldás?

Ha nem teszünk semmit, előbb-utóbb betegség dönt le minket a lábunkról, vagy baleset állít meg. De ezt megelőzhetjük egy néhány napos vagy 1-2 hetes megállással is, mely alatt tudatosan lassulunk vissza mentálisan, miközben a testünk is megpihen.

stresszmentesen elni

Majd apró lépésekben kell átalakítanunk életmódunkat, vállalva a változás kényelmetlenségét.

Ha úgy érzi, Ön is ebben a cipőben jár, akkor jelentkezzen be hozzánk egy konzultációra vagy terápiára és segítünk áttervezni vagy újratervezni. Hívjon bennünket: +36 20 365 19 07

Oszd meg

Vissza ide: Blog