Gyógyszerfüggőség kezelése

A gyógyszerfüggőség kezelése egy komplex folyamat, amely személyre szabott megközelítést igényel. A függőség megszüntetése nem csupán a testi tünetek kezelését jelenti, hanem az érzelmi és pszichológiai okok feltárását és kezelését is magában foglalja.

Gyakran úgy alakul ki, hogy a beteg nem megfelelően szedi a gyógyszert, nagyobb adagot vesz be, vagy gyakrabban az előírtnál, esetleg alkoholt iszik rá – ez már szerabúzusnak tekinthető. De gyakori az is, hogy az orvosok nem mindig körültekintően írják fel ezeket a készítményeket, illetve nem figyelmeztetik a beteget a lehetséges következményekről: a szerrel szembeni tolerancia kialakulásáról és a hozzászokás veszélyeiről.

Leggyakoribb gyógyszerfüggőséget okozó szerek

Becslések szerint Magyarországon a gyógyszerfüggőséggel élők száma több százezerre tehető. Általában a pszichoaktív szerek hoznak létre függőséget, vagyis a nyugtatók, altatók, szorongásoldók, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók. Leggyakorabban előforduló addikciók, amelyet a benzodiazepinek okoznak:

  • Xanax függőség
  • Frontin függőség
  • Rivotril függőség

Ezek a gyógyszerek anxiolitikumok, – szorongásoldók -, melyek bár orvos által receptre felírt szerek, mégis függőséget okozhatnak, ha hosszabb időn át, rendszeresen szedik őket. A benzodiazepin hatóanyagú gyógyszerek megfelelő körültekintéssel használva, átmenetileg segítséget jelenthetnek egy szorongással járó probléma kezelésében. Ezek lehetővé teszik, hogy a beteg mindennapi életét vezetni tudja. Azonban a pszichés probléma okait nem szüntetik meg, csak a tüneteket csillapítják, és ha függőség alakul ki, akkor mintegy másodlagos problémát hoznak létre, amely összességében véve csak tovább rontja a helyzetet.

A videóban szereplő hölgy, Jana is így csúszott bele egy éveken át tartó, súlyos gyógyszerfüggőségbe:

A gyógyszerfüggőség tünetei:

  • A függő hangulata és lelkiállapota a gyógyszerszintjétől függ, azt a külső körülmények alig befolyásolják.
  • Tolerancia alakul ki a gyógyszer hatóanyagával szemben, vagyis ugyanahhoz a hatás eléréséhez egyre nagyobb és nagyobb adagokra van szükség.
  • A beteg életkedve és motivációja megcsappan, élete elkezd a gyógyszerszedés körül forogni.
  • A benzodiazepin készítmények hosszú évekig tartó, nagymennyiségben történő használata bizonyítottan a memória és a figyelmi és tanulási képesség károsodását idézi elő.

Gyógyszerfüggőség kezelése a Swan Lake Központban

A Swan Lake Központ egy olyan, többek között egy gyógyszerfüggőség kezelésére specializálódott magán elvonó intézet, ahol nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek segítik a szenvedélybetegeket. Orvosaink szem előtt tartják, hogy pácienseink mind testileg, mind lelkileg meggyógyuljanak és újra a régi önmaguk lehessenek.

Intenzív terápiás módszerünk segítségével 4-6 hét alatt elindul a felépülés útján, így egészséges szemlélettel és új készségekkel felvértezve élhetnek józan életet. Központunkban a gyógyszerfüggőség kezelése kiemelt figyelmet kap, mert tudjuk, hogy ez a folyamat elengedhetetlenül hozzájárul a páciensek szabadságának és életminőségének a visszanyeréséhez.

A kezelés segítségével a betegek megtanulják, hogyan szabaduljanak meg a kényszerítő láncoktól és hogyan építsék újra gondolkodásmódjukat. Ennek köszönhetően nem szégyen vagy bűntudat nehezíti tovább tetteiket, hanem tudatosan és erőteljesen néznek szembe a kihívásokkal, nehézségekkel.

A gyógyszerfüggőség kezelhető, kérjen segítséget!

A gyógyszerfüggőség kezelése nemcsak lehetséges, hanem a számos esetben esetben sikeres is. Szakértői támogatással és a megfelelő terápiás beavatkozásokkal a gyógyszerfüggőség megszüntethető.

Ha Önnek, vagy közeli hozzátartozójának segítségre van szüksége a gyógyszerfüggőség leküzdésében, lépjen velünk kapcsolatba!

Jelentkezzen be hozzánk konzultációra vagy terápiára!

Hívjon bennünket 8:00 és 20:00 között a +36 20 365 1907-es számon, vagy írjon nekünk elérhetőségeink egyikén és visszahívjuk!

Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem adjuk ki. A jelentkezés semmilyen megrendelési kötelezettséggel nem jár.