Gyógyszerfüggőség

Becslések szerint Magyarországon a gyógyszerfüggőséggel élők száma több százezerre tehető. Általában a pszichoaktív szerek hoznak létre függőséget, vagyis a nyugtatók, altatók, szorongásoldók, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók. Ezek közül is a leggyakrabban előforduló addikciót a benzodiazepinek, mint például a Xanax, Frontin, Rivotril, stb., okozzák. Ezek a gyógyszerek anxiolitikumok, vagyis szorongásoldók, melyek bár orvos által receptre felírt, legális szerek, mégis függőséget okozhatnak, ha hosszabb időn át, rendszeresen közepes vagy nagy dózisban szedik őket. A benzodiazepin hatóanyagú gyógyszerek megfelelő körültekintéssel használva, átmenetileg segítséget jelenthetnek egy szorongással járó probléma kezelésében, mert lehetővé teszik, hogy a beteg mindennapi életét vezetni tudja. Azonban a pszichés probléma okait nem szüntetik meg, csak a tüneteket csillapítják, és ha függőség alakul ki, akkor mintegy másodlagos problémát hoznak létre, amely összességében véve csak tovább rontja a helyzetet.

A gyógyszerfüggőség gyakran úgy alakul ki, hogy a beteg nem megfelelően szedi a gyógyszert, nagyobb adagot vesz be, vagy gyakrabban az előírtnál, esetleg alkoholt iszik rá – ez már szerabúzusnak tekinthető. De gyakori az is, hogy nem történik visszaélés, a beteg csak az orvos utasításainkat megfelelő adagot használ, mégis addikció jön létre. Az orvosok nem mindig körültekintően írják fel ezeket a készítményeket, illetve nem figyelmeztetik a beteget a lehetséges következményekről: a szerrel szembeni tolerancia kialakulásáról és a hozzászokás veszélyeiről.

A videóban szereplő hölgy, Jana is így csúszott bele egy éveken át tartó, súlyos gyógyszerfüggőségbe:

A gyógyszerfüggőség tünetei:

  • A függő hangulata és lelkiállapota a gyógyszerszintjétől függ, azt a külső körülmények alig befolyásolják.
  • Tolerancia alakul ki a gyógyszer hatóanyagával szemben, vagyis ugyanahhoz a hatás eléréséhez egyre nagyobb és nagyobb adagokra van szükség.
  • A beteg életkedve és motivációja megcsappan, élete elkezd a gyógyszerszedés körül forogni.
  • A benzodiazepin készítmények hosszú évekig tartó, nagymennyiségben történő használata bizonyítottan a memória és a figyelmi és tanulási képesség károsodását idézi elő.