Blog

Egyensúly a munka és a magánélet között

Nagyon sokan feltették már a kérdést akár maguknak, akár másoknak: “Azért dolgozunk, hogy éljünk vagy azért élünk, hogy dolgozzunk?” Ha válaszként gondolkodás nélkül rávágjuk, hogy „Egyértelmű: azért élek, hogy dolgozzam”, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy előfordulhat, hogy a jelenlegi élethelyzetünkben megbomlott az egyensúly a két életterület között. (tovább…)

Olvass tovább...
Rendszeres alkoholfogyasztás időskorban

Rendszeres alkoholfogyasztás időskorban

Végigdolgoztam az egész életemet és sajnáljátok tőlem ezt a napi pár sört? A rendszeres alkoholfogyasztás minden korosztály számára veszélyes lehet, hiszen fizikai függőség kialakulásához vezethet. Nem kivétel ez alól az idősebb korosztály sem. Sőt, rendszeres alkoholfogyasztás időskorban különösen sok veszélyt rejt magában. (tovább…)

Olvass tovább...
kiégés kisgyerekkel otthon lévő anyáknál

Kiégés kisgyerekkel otthon lévő Anyáknál

A burnout vagy kiégés kifejezést korábban inkább munkával, hivatással kapcsolatban használtuk, hallottuk. Tény, hogy a kiégés jobban veszélyezteti azokat az embereket, akik felelős pozícióban dolgoznak. Például orvosokat, akik mások élete felett döntenek, vagy menedzsereket, akik nagyon komoly pénzösszegek felett rendelkeznek. De ha belegondolunk, a kiégés függetleníthető a munkahelytől, hiszen nem csak munkával kapcsolatos túlterhelődéstől alakulhat ki, hanem bármilyen hosszú távon megterhelő helyzetben. És hát mi is lehetne megterhelőbb annál, mint amikor egy újszülött vagy csecsemő függ tőlünk a nap 24 [...]

Olvass tovább...
Szerhasználat

A szerhasználat oka is lehet a kiégés?

Kompetitív, versengő társadalomban élünk, ahol nagyon komoly teljesítményt várnak el tőlünk, sokszor irreális elvárásokkal kell szembenéznünk: akár két-három ember helyett kell teljesítenünk. Sok helyzetben nagyon nehéz nemet mondani, ezért gyakran túlterhelődés, majd kiégés, végül különböző szerhasználat lehet a vége. A minket körülvevő világon sajnos nem tudunk hirtelen változtatni, így azt kell megtanulnunk, meglátnunk, hogy mi magunk mit tudunk tenni, hogy ne váljunk a túlterhelődés áldozatává. (tovább…)

Olvass tovább...
Öngyilkosság

Kiégésből öngyilkosság? Tényleg lehetséges?

Manapság egyre többet hallunk a kiégésről vagy angol kifejezéssel burnoutról. Nem csoda, hiszen az elmúlt néhány év után minden okunk megvan rá, hogy azt mondjuk: elég volt, nehezen bírjuk tovább… Sokan csak legyintenek, ha a kiégésről hallanak, hiszen „Ki nincs kiégve manapság?”. Úgy gondolják, hogy úgy sincs más választás, össze kell szorítani a fogunkat és csinálni kell mindent ugyanúgy tovább. A kiégés lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül kúszik bele az életünkbe, és különböző fázisai vannak. Ha hosszú távon fennáll, és nem teszünk ellene [...]

Olvass tovább...
Alvászavar

Alvászavar mint a kiégés egyik tünete

A kiégés testi, lelki kimerülés, mely a legkülönbözőbb tünetekkel járhat együtt: következményeként jelentkezhet például fejfájás, reflux, lumbágó, illetve nagyon gyakori eset, hogy az alvászavar hátterében is kiégés áll. Ezért, ha hosszabb ideje alvással kapcsolatos probléma keseríti meg az életünket, akkor mindenképpen érdemes arra is gondolni, hogy a kiégés a kiváltó ok. (tovább…)

Olvass tovább...
Swan Lake Központ

Kórház vagy bentlakásos pszichoterápiás intézet? Magán vagy állami?

Ha valakinek lelki problémája van vagy függőségben szenved, és megoldást keres rá, akkor többféle lehetőség közül választhat: kevésbé súlyos esetekben részt vehet akár egy elvonuláson vagy zarándokúton, de elmehet pszichológushoz vagy kérheti pszichiáter segítségét is. (tovább…)

Olvass tovább...
Kiégés

A kiégés fokozatai és megoldási lehetőségei

A kiégés egy a szakemberek számára is még viszonylag ismeretlen terület, holott kisebb-nagyobb mértékben szinte minden embert érint. A kiégés egy rendkívül alattomos dolog, mert szép lassan, óvatosan kúszik bele az életünkbe, és még akkor sem feltétlenül gondolunk arra, hogy segítséget kellene kérnünk, amikor már nagyon komoly tüneteket okoz. (tovább…)

Olvass tovább...