Podcast: Függőségek kezelése a Swan Lake Központban

Vissza ide: Blog
Alkoholfüggőség fiatal korban

Podcast: Függőségek kezelése a Swan Lake Központban

 

“Ép testben ép lélek” – tartja a mondás, mely kiállta az idő próbáját és manapság talán aktuálisabb, mint valaha. Azonban sokszor még most is félünk lépni, ha úgy érezzük, megrekedtünk és a mindennapi életünket beárnyékolja egy függőség, vagy mentális betegség. Annak ellenére is, hogy ez a probléma a társadalmunk 99,9%-át érinti.

A pszichológia egyszerűen podcast ezt a nagyon akut problémát, valamint az ezzel kapcsolatos szégyenérzetet hivatott lerombolni. Ebben a műsor házigazdája, Bán András – employee wellbeing szakértő és coach – mellett Schwanner-Kovács Magdolna, a Swan Lake Központ magán rehabilitációs intézmény programigazgatója és Dr. Schwanner Gábort intézetvezető, rehabilitációs pszichiáter, pszichoterapeuta, családorvos lesznek a hallgatók segítségére.

A balatonfűzfői intézmény alapítói saját bőrükön is megtapasztalták, hogy milyen az, mikor egy függőségekkel küzdő, vagy mentálisan beteg ember van a családban. Így a hosszú évek alatt felszedett szaktudásuk birtokában azért küzdenek, hogy felnyissák a szemünket arra, hogy egy ilyen krízis esetén miért nem szabad kivárnunk és miért ne féljünk időben segítséget kérni.

 

A függőségek leggyakoribb és nem nyilvánvaló típusai

“Ha azt mondjuk, függőség, akkor a legtöbben egyből egy koszos szoba padlóján fetrengő heroinistára, vagy egy súlyos alkoholistára gondolunk. Viszont ennél sokkal árnyaltabb a kép. A munka terén és bizonyos viselkedési mintákban is sokszor felüti a fejét a függőség” – mondja Schwanner Gábor, aki szerint a szerfüggőségek mellett a szerencsejáték, valamint az érzelmi és viselkedési függőségek sokaságáról sem szabad megfeledkeznünk.

Ezeket a káros mintákat azonban gyermekkorunk óta tanuljuk, ugyanakkor azon állítás, hogy 1-2 génkombináció eleve meghatározza azt, hogy a későbbiekben függővé, vagy mentálisan beteggé válunk majd, nem igazolható.

 

Mikor beszélünk függőségről?

Tény, hogy a tanult minták és a környezeti tényezők melegágyai lehetnek a függőség kialakulásának, mely fogalom három alappillére, hogy rendszeres, nem tudjuk megállni, hogy ne tegyük, illetve valamilyen szempontból káros. Így akár egy első blikkre ártalmatlannak tűnő jó szokás – akár edzés, futás, munka – is válhat függőséggé, ha megszállottá válunk és elveszítjük a kontrollt felette.

Az intő jeleket ezért érdemes időben észrevenni és ha kell, segítséget kérni, mert egy későbbi, elburjánzott állapotban már sokkal nehezebben visszafordítható ez a lavina, és komoly következményekkel járhat.

 

Testi bajok, mentális betegségek és függőség következményei

“Amikor függünk, az aktuális és gyors kielégülés mellett ritkán jutnak eszünkbe a hosszú távú káros hatások. Azonban rendkívül súlyos mentális és testi következményei lehetnek annak, ha valamit túlzásba viszünk” – figyelmeztet Schwanner Gábor.

Az alkohol- és gyógyszerfüggőségnek talán már mindenki ismeri a következményeit, de az új típusú drogok veszélyessége még kevésbé van benne a köztudatban. Az ilyen szerek sokszor visszafordíthatatlan károkat is okozhatnak: hallucinációt és pszichotikus állapotot előidézve könnyedén átcsaphatnak skizofréniába.

Habár a viselkedésbeli függőség is számtalan kockázattal bír, ennek elsősorban nem fizikai árnyoldalai vannak, hanem sokkal inkább az, hogy az érintettek nem néznek szembe a valós problémával és annak gyökerével.

 

Család és függőség

Ha valaki súlyosabb függőségben szenved, közel sem biztos, hogy ezt csak saját magának és a szüleitől hozott mintáinak köszönheti. Sokszor a családnak és a környezetnek is hatalmas szerepe lehet, mind a függővé válásban, mind annak kezelésében.

A stresszes és őszinteséget nélkülöző családi környezet nagy mértékben hozzájárul a különféle függőségek kialakulásához és fennmaradásához. Az érintett a függőségével sokkal könnyebben tudja kezelni a rá nehezedő terheket, elvárásokat és kihívásokat, amit a közvetlen környezete támaszt irányába.

Ezért fontos leszögezni, hogy ha egy családban függőségben szenvedő ember van, az nem csak az ő hibája. Emellett törekedni kell arra, hogy minél kellemesebb, nyugodtabb, élhetőbb, stabilabb háttérországot biztosítsunk az addikcióval küzdő szerettünk számára.

 

A függőséget körüllengő szégyen

A függőségekben szenvedők életét ráadásul az sem könnyíti meg, hogy az esetek túlnyomó többségében állapotuk megélése nem magányos dolog, hiszen ha akarják, ha nem, a külvilágnak is lesz valamilyen véleménye róluk. Általában ilyenkor szokták a szégyenérzetet társítani a függőség megéléséhez.

Bizony komoly bátorság kell ahhoz, hogy valaki fel merje vállalni, hogy függő és segítségre, terápiára van szüksége, ugyanakkor ez a gyógyuláshoz vezető út első lépcsőfoka.

 

Felépülés a függőségből

De vajon létezik-e teljes gyógyulás? Vagy csak tünetmentesség van, ahogy azt az Anonim Alkoholisták mondják több évtizedes absztinencia után is: felépülő függő vagyok?

A Swan Lake alapítói szerint a két fogalom között valóban van különbség, azonban az ő céljuk az, – és azt is vallják – hogy a függőségből igenis teljesen fel lehet épülni, meg lehet gyógyulni. Ilyenkor viszont arra van szükség, hogy ne csak az akut problémát, azaz a függőséget kezeljük szakszerűen, hanem az azt kiváltó okot is, melyet a Swan Lake Központ Rehabilitációs Intézetben évek óta alkalmaznak.

 

Mitől más a Swan Lake, miben rejlik a terápia eredményessége?

A központ 4-6-8 hetes intenzív terápiájával sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mint amit a legtöbb állami intézmény kínál. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy nem kötik a kezüket a biztosító által kötött szerződések, így könnyedén tudnak alkalmazkodni az emberek igényeihez. Az intézményben a gyógyszeres kezelésnél jóval többet nyújtanak: a festői környezet, a jó körülmények, a segítőkészség, valamint a rugalmasság és utógondozás mellett számtalan innovatív terápiás módszert alkalmaznak, melynek köszönhetően hatalmas változást tudnak elérni nagyon rövid időn belül.

A Pszichológia Egyszerűen podctast teljes adásait megtalálja a Spotify-on, az Apple és a Apple Podcast-en.

 

 

Oszd meg

Vissza ide: Blog