Leszokni az alkoholról

Vissza ide: Blog

Leszokni az alkoholról

Hogyan lehet kigyógyulni az alkoholfüggőségből?

• Első lépés: a beismerés

Annak van igazi esélye felhagyni az alkoholizálással és hosszú távon is józan és teljes életet élnie, aki képes belátni, hogy problémája van az alkohollal és segítségre van szüksége a leszokáshoz. E beismerés híján valódi változás nem várható, a probléma egyre csak súlyosbodik, az önerőből megpróbált sikertelen leállási próbálkozások csak kudarchoz és az önértékelés teljes leépüléséhez vezetnek.
Hogy mire van szükség ahhoz, hogy valaki ehhez a beismeréshez eljusson? Vannak, akik a családi nyomás hatására eljutnak orvoshoz vagy önsegítő közösségbe, és ott rádöbbenek problémájuk súlyosságára. Ez azonban a ritkább eset, mivel az alkoholbetegség szerves része a tagadás és a felelősség-elhárítás, így a legtöbb alkoholista csak akkor hajlandó segítséghez fordulni, ha már nagyon mélyre jutott. A felépülőben lévő alkoholisták között van is egy olyan elterjedd nézet, miszerint „le kell jutni a lejtő aljára”, ahhoz, hogy aztán elindulhass felfelé.

• Ha már eljutott oda, hogy segítséget kér: kezelési lehetőségek

Mivel az alkoholfüggőség egy komplex, teljes életet és családot érintő probléma, így több oldalról is megközelítve kell foglalkozni vele:

Az alkoholfüggőség elleni küzdelem akkor lehet hosszú távon is sikeres, ha teljes élet(mód) változással jár, és a tüneteken túl (az alkoholfogyasztás), a probléma kialakulási okainak feltárását és kezelését is magában foglalja. Ehhez szükség van szakértő segítségre és a család és egy segítő közösség támogatására is.

Oszd meg

Vissza ide: Blog