Félelem a Karácsonytól

Vissza ide: Blog

Félelem a Karácsonytól

 

 

Gyertyafény, szeretet, bejgli, fények, nagy evések, jóízű beszélgetések. A legtöbb embernek ehhez hasonló dolgok jutnak eszébe a karácsonyról. Pedig sajnos sokan vannak, akik számára a magány, a szomorúság és a sötétség sokkal inkább jellemzi az ünnepi időszakot. Hogyan vészelhetik át ezeket a heteket?

 

A karácsony a család ünnepe. Ehhez képest rengetegen töltik egyedül. Megszakadt a párkapcsolatuk, felbomlott a házasságuk, meghaltak a hozzátartozóik, vagy felnőttek és elköltöztek a gyermekeik. Az is lehet, hogy fizikailag nincsenek egyedül, de a családban rossz a hangulat, sok a veszekedés, így valójában érzelmileg mégiscsak magukra maradnak.

A magányosan, vagy rossz légkörben eltelt ünnep komoly érzelmi krízist jelenthet bárkinek, de még kiszolgáltatottabbá teszi azokat, akik egyébként is depresszióval vagy szenvedélybetegséggel küzdenek. Számukra kifejezetten kritikus lehet ez az időszak, amikor szembesülniük kell az elhagyatottság, a “fölöslegesség” érzésével, vagy az ilyenkor feltörő családi problémákkal, konfliktusokkal. Bár egész évben lehetnek hasonló fájdalmaik, az ünnepek környékén mindez kicsúcsosodhat.

Az élet legtöbb krízisén a közösség ereje tud minket a legkönnyebben átsegíteni. Nem véletlen, hogy a függőségről való leszokáshoz és egyéb pszichés problémák megoldásához is a terápiás csoportokat szokták javasolni a szakemberek. Elsőre nem tűnhet könnyen kivitelezhetőnek, de aki épp egy nehéz időszakot él át, annak az ünnepek közeledtével még inkább törekednie kell arra, hogy közösségben legyen. Egyedül ugyanis rendkívül kiszolgáltatottak lehetnek a saját fájdalmaikkal szemben. Lehet szó távolabbi rokonok felkereséséről, valamilyen befizetett csoportos utazásról, vagy tematikus klubok meglátogatásáról. Természetesen a családi szeretetet egyik megoldás sem pótolja, de mindenképpen könnyebbé teszi ezt az időszakot.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni? Amikor valaki már az ünnep közeledtét fenyegető félelemnek éli meg, és korábban került már komoly krízisbe, annak ajánlott minél előbb szakszerű segítséget kérnie.

 

Oszd meg

Vissza ide: Blog