Alkoholbetegség

Vissza ide: Blog

Alkoholbetegség

Alkoholprobléma, alkoholfüggőség, alkoholbetegség – mi a különbség?

Mikortól mondható valakiről, hogy alkoholista? Hol van a határ, amelytől az alkoholfogyasztási szokások már függőségnek tekinthetőek? Mikor kell segítséget kérni?

Sokan sokféle választ adtak már ezekre a kérdésekre, és léteznek különböző tesztek és skálák, amelyekkel bárki kategorizálhatja magát, de a legegyszerűbb meghatározás szerint alkoholfüggő az, akinek már élete részévé vált az alkohol, rendszeresen iszik, és csak ideig-óráig képes lemondani az italról.
A függőségnek két fajtáját szoktuk megkülönböztetni: a pszichés és fizikai függőséget. Akkor tudhatjuk, hogy valaki pszichikailag már függő, ha várja, hogy mikor ihat legközelebb, és problémái megoldására hangulatjavítóként, feszültségoldóként vagy érzelmi pótlékként használja az italt.
Fizikai függőségről akkor beszélünk, ha az egyénnél alkoholfogyasztás hiányában elvonási tünetek és sóvárgás jelentkezik. A pszichés és fizikai függőség szinte mindig együtt járnak; ha valakinél még csak pszichikai függőség van, az jobb eséllyel (segítséggel) visszafordítható, viszont ha a fizikai függőség már kialakult, akkor alkoholbetegségről beszélhetünk, amely egy progresszív betegség, tehát kezelés nélkül csak egyre rosszabb lesz, és halálhoz vezet.

Az is kezelést igénylő probléma, ha valaki csak ritkán nyúl italhoz, olyankor azonban az ivászat kontrollvesztetté válik. Nagyivónak mondható az, aki néhány hetes kihagyásokkal ugyan, de rendszeresen, a részegedésig leissza magát. Az alkoholfogyasztásnak ez a módja egészségkárosító magatartásnak tekinthető, és hosszú távon az alkoholizmus felé vezethet.

De ha egy családban valakinek problémát okoznak egy másik családtag alkohol-fogyasztási szokásai, akkor már alkoholproblémáról beszélhetünk, amellyel foglalkozni kell, egyénileg vagy családterápiásan.

A következő videóban Zacher Gábor beszél arról, hogy ki a nagyivó és ki számít alkoholistának, illetve az alkohol-tolerancia kialakulására is felhívja a figyelmet: a szervezet fokozatosan egyre nagyobb mennyiségű alkoholhoz képes hozzászokni, így a rendszeres alkoholfogyasztó könnyen belecsúszhat az alkoholizmusba, anélkül hogy ezt különösebben testileg megérezné:

Zacher szerint kb. 1 millió alkoholista és mintegy 2,5 millió nagyivó él az országban. Ez azt jelenti, hogy szinte majdnem minden család érintett a kóros mértékű alkoholfogyasztásban.

De mit tehetünk a függőség ellen, ha felismertük, hogy mi magunk vagy családtagunk alkoholproblémával küzd?
Legelső és legfontosabb lépés, hogy ismerjük ezt be és ne szégyelljünk segítséghez fordulni. Ha már kialakult a fizikai függőség, akkor valószínűleg gyógyszeres segítség és orvosi felügyelet lesz szükség a leszokáshoz az első napokban, hetekben.
A fizikai függőség mellett azonban a lelkivel is foglalkozni kell: olyan új életmódot és stratégiákat kell elsajátítani, amelyek segíthetnek hosszú távon is megőrizni a józanságot. Ezen felül pedig még érdemes felkutatni azokat a lelki és családi dinamikai okokat is, amelyek az alkoholprobléma kialakulásához vezettek.

Oszd meg

Vissza ide: Blog