Az alkoholizmus egy szakember szemével

Vissza ide: Blog
Alkoholizmus egy szakember szemevel.

Az alkoholizmus egy szakember szemével

Mikortól mondható valakiről, hogy alkoholista? Hol van a határ, amelytől az alkoholfogyasztási szokások már függőségnek tekinthetőek? Mikor kell segítséget kérni az alkoholizmus leszokásában?

Alkoholizmus, alkoholfüggőség, alkoholbetegség – mi a különbség?

Sokan sokféle választ adtak már ezekre a kérdésekre, és léteznek különböző tesztek és skálák, amelyekkel bárki kategorizálhatja magát, de a legegyszerűbb meghatározás szerint alkoholfüggő az, akinek már élete részévé vált az alkohol, rendszeresen iszik, és csak ideig-óráig képes lemondani az italról.

Az alkoholfüggőség két fajtája

A függőségnek két fajtáját szoktuk megkülönböztetni: a pszichés és fizikai függőséget:

Akkor tudhatjuk, hogy valaki pszichikailag már függő, ha várja, hogy mikor ihat legközelebb, és problémái megoldására hangulatjavítóként, feszültségoldóként vagy érzelmi pótlékként használja az italt.

Fizikai függőségről akkor beszélünk, ha az egyénnél alkoholfogyasztás hiányában elvonási tünetek és sóvárgás jelentkezik.

A pszichés és fizikai függőség szinte mindig együtt járnak; ha valakinél még csak pszichikai függőség van, az jobb eséllyel (segítséggel) visszafordítható, viszont ha a fizikai függőség már kialakult, akkor már alkoholizmusról beszélünk, amely egy progresszív betegség. Eddigi tapasztalataink alapján a függőség kezelése nélkül egyre csak rosszabb lesz, és sajnos halálhoz vezet.

Az is kezelést igénylő probléma, ha valaki csak ritkán nyúl italhoz, olyankor azonban az ivászat kontrollvesztetté válik. Nagyivónak mondható az, aki néhány hetes kihagyásokkal ugyan, de rendszeresen, a részegedésig leissza magát. Az alkoholfogyasztásnak ez a módja egészségkárosító magatartásnak tekinthető, és hosszú távon az alkoholizmus felé vezethet.

De ha egy családban valakinek problémát okoznak egy másik családtag alkohol-fogyasztási szokásai, akkor már alkoholproblémáról beszélhetünk, amellyel foglalkozni kell, egyénileg vagy családterápiásan.

Egy szakember és az alkoholizmus témája

A következő videóban Zacher Gábor beszél arról, hogy ki a nagyivó és ki számít alkoholistának, illetve az alkohol-tolerancia kialakulására is felhívja a figyelmet: a szervezet fokozatosan egyre nagyobb mennyiségű alkoholhoz képes hozzászokni, így a rendszeres alkoholfogyasztó könnyen belecsúszhat az alkoholizmusba, anélkül hogy ezt különösebben testileg megérezné:

Zacher szerint kb. 1 millió alkoholista és mintegy 2,5 millió nagyivó él az országban. Ez azt jelenti, hogy szinte majdnem minden család érintett a kóros mértékű alkoholfogyasztásban. Egyébként a WHO is közel egymillióra becsüli a Magyarországon rendszeresen alkoholt fogyasztók számát.

Mit tehetünk az alkoholizmus ellen?

Legelső és legfontosabb lépés, hogy ismerjük ezt be és ne szégyelljünk segítséghez fordulni. Ha már kialakult a fizikai függőség, akkor valószínűleg gyógyszeres segítség és orvosi felügyelet lesz szükség a leszokáshoz az első napokban, hetekben.

A fizikai függőség mellett azonban a lelkivel is foglalkozni kell: olyan új életmódot és stratégiákat kell elsajátítani, amelyek segíthetnek hosszú távon is megőrizni a józanságot. Ezen felül pedig még érdemes felkutatni azokat a lelki és családi dinamikai okokat is, amelyek az alkoholprobléma kialakulásához vezettek.

Központunk többek között egy alkohol elvonó intézmény, ahol nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek segítik a szenvedélybetegeket az alkoholfüggőség gyógyításában. Ha Önnek vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége az alkoholizmus ellen, lépjen velünk kapcsolatba itt!

Oszd meg

Vissza ide: Blog