Ki irányít valójában?

Vissza ide: Blog

Ki irányít valójában?

 

Amit önmagának mond:

„Bármikor abba tudom hagyni.”

„Csak munka után iszom.”

„Csak néhány pohár bort/sört iszom, ahogy más is.”

 

Ami történik:

Kiüti magát vagy elfogy az alkohol.

Már a reggelt egy felessel kell kezdenie.

Már dél körül csak az esti sörre tud gondolni, olyan feszült.

 

Miért probléma az alkohol?

„Én csak néhány üveg sört iszom meg esténként, mi ezzel a baj? Más is ezt teszi.” Tényleg nincs semmi gond, feszültség, melyen azonnal könnyít az alkohol? Az alkohol természetes nyugtató, mely átmenetileg segít – pont úgy, mint a lázcsillapító.

A kérdés, hogy nem kellene-e a betegséget is kezelni, nem csak a lázat?

Ráadásul a minden este elfogyasztott néhány üveg sörhöz is hozzászokik a szervezete, ezért egy idő után akkor is innia kell, ha egyébként nem kívánná – csak hogy ne remegjen. Tehát amit eleinte csak „búfelejtőnek” ivott, azt egy idő után meg kell innia, hogy ne legyen rosszul. Ki irányít akkor: Ön vagy az alkohol?

Félelmetes józanul szembesülni a problémákkal, ezért kell az alkohol.

Csakhogy a problémák nem oldódnak meg, csak elodázódnak és elmérgesednek. Ilyenek pl. kimondani a páromnak, hogy nem akarom meglátogtani a szüleit, megmondani a főnökömnek, hogy nem akarok a kolléga helyett dolgozni stb.

Ahhoz kell erő, hogy segítséget kérjen és elfogadjon.

Az alkoholizmus betegség, szakemberek és az alkohollal korábban felhagyó tapasztalati szakértők tudnak segíteni – ők tudják, min megy keresztül. A családja is szenved: aggódnak, félnek, hogy mikor lesz nagyon rosszul vagy történik baleset. És dühösek is Önre, mert annyira makacs, hogy nem fogad el segítséget.

Az orvosi és pszichoterápiás kezelés lehetővé teszi, hogy végre tiszta fejjel tudjon gondolkodni és szembenézni azokkal az érzelmi problémákkal, melyek elől menekülve az alkohollal kábította megát.

 

Oszd meg

Vissza ide: Blog