Alkoholizmus a családban – hogy segíthetünk?

Vissza ide: Blog
Alkoholizmus a csaladban - Mit tehetunk? Hogyan segithetunk?

Alkoholizmus a családban – hogy segíthetünk?

Alkoholfüggő ember családtagjaként a legfontosabb, amit tudnia kell az az, hogy az alkoholizmus betegség. Olyan betegség, melytől nem csak maga az érintett, hanem a környezetében élő emberek – szülők, házastárs, gyermekek, rokonok, barátok vagy kollégák – is szenvednek. A legnehezebb természetesen az alkoholbetegségben szenvedőkkel egy háztartásban élők helyzete: kiszámíthatatlanság, anyagi bizonytalanság, sőt sokszor félelem jellemzi a mindennapjaikat. A kérdés pedig folyamatosan ott van a családtagok fejében: hogy tudnék leginkább segíteni? Mit tegyek? Mit ne tegyek? Mivel ártok? Mivel segítek?

Konfliktusok és a kiabálás egyik oka: alkoholizmus a családban

„Alkoholista vagy, nem veszed észre? Hagyd már abba az ivást! Tönkreteszed a családot! Keress egy pszichiátert! ”

Ha egy alkoholfüggő embert megpróbálunk arra kényszeríteni, hogy beismerje, hogy függő lett, akkor a legtöbb esetben falakba ütközünk, az érintett legtöbbször letagadja a problémát: a hárítómechanizmus bekapcsolásával védi önmagát. Erős szégyenérzete miatt egyszerűen megakadályozza, hogy szembesítsük a fenyegető és nehezen elfogadható ténnyel, hogy függőségben szenved. Ha megpróbáljuk „sarokba szorítani” ilyen válaszokat fogunk kapni:

„Nem iszom többet, mint mások! Nincs semmi bajom! Képzelődsz!”

Egy alkoholfüggő nem azért hazudik, mert rossz ember, hanem azért, mert egyszerűen nem lát kiutat vagy még nem áll készen arra, hogy elfogadja, hogy beteg és nem tud segíteni önmagának.

Az alkoholfogyasztás szabályozása a családban

A hozzátartozók gyakran azzal próbálnak segíteni, hogy ellenőrzik az érintett alkoholfogyasztását: eldugják vagy kiöntik az otthon található alkoholt. Meg kell azonban érteniük, hogy az állandó ellenőrzéssel sajnos nem tudnak javítani a helyzeten: csak folyamatos konfliktushelyzetet teremtenek, ami még tovább ront a helyzeten.

Az alkoholfüggő családtag megvédése a következményektől

A közeli hozzátartozók gyakran próbálják megvédeni alkoholbeteg családtagjukat az alkoholfogyasztás következményeitől.
Erre természetesen bizonyos helyzetekben nagy szükség van, hiszen meg kell akadályoznunk például, hogy alkohol befolyása alatt autót vezessen. Sokszor azonban rendkívül fontos, hogy az alkoholbetegnek igenis szembe kelljen néznie tetteinek következményeivel: ez segíthet arra az elhatározásra jutnia, hogy változtatnia kell. Jól fontoljuk meg, hogy mikor érdemes hamis kifogásokat keresnünk, csak azért, hogy mentsük a helyzetet. Gondolkodjunk el azon, hogy biztosan jó-e, ha felhívjuk a munkahelyét, hogy olyan beteg, hogy még telefonálni sem tud.

Segíteni nem azzal tudunk, hogy az érintettet megakadályozzuk az alkohol-fogyasztásban, hanem azzal, ha tőlünk telő legtürelmesebb módon, segítő hozzáállással megértetjük vele, hogy beteg, és segítségre van szüksége. Tudatosítjuk benne, hogy az alkohol mennyire megváltoztatja a viselkedését és a személyiségét, mit tesz a testével és tönkreteszi a család életét.

Hogy beszéljünk a problémáról az alkoholfüggő személlyel?

Hozzátartozóként nagyon nehéz megtalálni a helyes módját annak, hogy hogyan beszéljünk az érintettel a problémáról. A sértettség, a düh, a türelmetlenség, a belefáradás miatt nagyon nehéz higgadtnak és megértőnek maradni. Pedig nagyon nem mindegy, hogy miként fogalmazunk. A lényeg az, hogy az alkoholproblémával küzdő ember semmiképpen ne támadásnak érezze szavainkat, mert ebben az esetben elzárkózik és elutasít minden segítséget.

Fontos, hogy el tudjuk mondani, hogy mi hogyan érezzük magunkat ebben a helyzetben, minket mi nyomaszt, ahelyett, hogy a másikat kritizálnánk, bántó szavakkal illetnénk, illetve megmondanánk a másiknak, hogy mit kellene tennie:

„Szomorúvá tesz, hogy így látlak Téged”
ahelyett, hogy „Visszataszítóan nézel ki, amikor részeg vagy. ”

„Aggódom, hogy komoly bajod lesz az italtól”
ahelyett, hogy azt mondanánk
„Nem igyál már…!”

„Szeretném, ha figyelnél rám”
ahelyett, hogy
„Téged nem érdekel, hogy velem mi van”

Ezekkel a (saját érzéseinket kifejező) mondatokkal megteremtjük annak a lehetőségét , hogy az érintett ne azonnal lezárással válaszoljon , hanem kialakuljon egy párbeszéd , mely során segítő szándékkal meg tudjuk győzni hozzátartozónkat arról, hogy sajnos beleesett a betegség csapdájába , de segítséggel ki tud kerülni belőle. Nagyon fontos a segítő szándék kifejezése!

Húzzunk határokat és legyünk következetesek!

Nagyon fontos, hogy ne dobálózzunk olyan fenyegetésekkel, amit úgysem tartunk be. Mondjuk el családtagunknak, hogy a mi részünkről milyen következményei lesznek annak, ha az érintett átlépi ezt a határt.
Olyan következményt határozzunk meg, amiről úgy érezzük, hogy képesek vagyunk betartani és tartsuk is be!

Ha mindennap elmondjuk, hogy elköltözünk otthonról, ha ez így megy tovább, de soha nem tesszük meg, akkor egy idő után hiteltelenné válunk.

Vigyázzunk magunkra!

A hozzátartozóként a folyamatos küzdelem, a tartós feszültség és a szégyenérzet miatt gyakran nem marad erőnk arra, hogy oda figyeljünk saját magunkra, saját igényeinkre. Próbáljunk meg tudatosan olyan helyzeteket keresni, ahol fel tudunk töltődni: legyen ez egy beszélgetés egy bizalmas barátunkkal, egy séta jó társaságban vagy sport. Nagyon fontos, hogy ne veszítsük el az életkedvünket, hiszen csak így tudunk segíteni. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet ugyanis közel egymillióra becsüli a Magyarországon rendszeresen alkoholt fogyasztók számát. Ez pedig sajnos rengeteg ember, szinte minden családra jut belőle.

Alkoholista a családban – keressünk segítséget számára!

Gyakran halljuk alkoholfüggőkkel kapcsolatban, hogy ha az érintett nem akarja, akkor nem lehet rajta segíteni. Ez így is van. De ahhoz, hogy elfogadja, hogy problémája van, és akarjon változtatni, szakmai segítség keresésével hozzátudunk járulni. Családtagként is érdemes szakemberhez fordulni. Tapasztalatom szerint, ha a családtag konzultációs lehetőséget kér szakembertől (pszichológus, addiktológus) ezzel már megtöri a tehetetlenség ördögi körét, és sokszor elindítja a folyamatot, melynek eredményeképp az érintett is segítséget kér.

Ha alkoholista van a családjában és úgy érzi, hogy hozzátartozójának segítségre van szüksége, akkor ismerje meg a kezelésünk részleteit itt, és lépjen velünk kapcsolatba!

 

legfontosabb tudnivalok az alkoholizmus kezelese programunkrol

Oszd meg

Vissza ide: Blog