Felépülés önsegítő közösségben

Vissza ide: Blog

Felépülés önsegítő közösségben

Felépülés önsegítő közösségben

Az alkoholfüggőség progresszív betegség, vagyis kezelés nélkül egyre csak súlyosbodik, sőt, még kezelés mellett is nagy a visszaesés valószínűsége. A statisztikák azt mutatják, hogy az orvosi segítséget kérő függők közül legfeljebb csak minden harmadiknak sikerül hosszú távon is józannak maradnia. A felépülés esélyei azonban drasztikusan megnőnek, ha az alkoholbeteg a rehabilitáció után önsegítő csoporthoz csatlakozik. Az ilyen csoportok közül a legismertebb és legelterjedtebb az Anonim Alkoholisták szervezte.

Mi az AA?

Az AA vagyis az Anonim Alkoholisták csoportja, egy önsegítő közösség, amelynek célja, hogy tagjai egymást segítve, közösen harcoljanak az alkoholfüggőségük ellen. Ahogy a nevében is benne van anonim, vagyis tagjainak teljes névtelenséget garantál. Nem tartozik semmilyen egyházhoz vagy szervezethez sem, önszerveződő és önirányító közösség, és csak olyanok lehetnek a tagjai, akik maguk is alkohol-problémával küzdöttek/küzdenek.

1935-ben, az Egyesült Államokbeli Ohio-ban, Akron-ban alapította két, józanságáért küzdő alkoholista, Bill Wilson és Bob Smith. Azóta a mozgalom világszerte elterjedt, sorra alakultak az önsegítő csoportok, és manapság már, becslések szerint, több, mint 2 millió ember jár rendszeresen AA gyűlésekre. Magyarországon a ’80-as évektől jelentek meg csoportok, azóta már minden nagyobb városban vannak AA gyűlések.

A gyűléseken való részvétel ingyenes, a csatlakozás egyetlen feltétele az alkoholtól való megszabadulás vágya. Az AA-sok azt vallják, hogy az alkoholizmus gyógyíthatatlan betegség, így aki egyszer függő volt, az örökre az is marad, viszont teljes absztinenciát tartva teljes, megelégedett életet élhet. A felépüléshez egy 12 lépésből álló programot követnek, mely nem csak a nem-ivást tűzi ki célul, hanem a személyiség átalakulását, megújulását is.

További információ található az AA honlapján, ahol a Magyarországon található gyűlések helyszínei és időpontjai is megtalálhatóak: http://www.anonimalkoholistak.hu/

Ebben a videóban olyan felépülő alkoholistákkal beszélgetnek az újságírók, akik az AA segítségével találtak vissza a józansághoz. A filmben kitakart arccal szereplő hölgy pedig az alkoholisták hozzátartozóit segítő csoport, az Al-Anon tagja:

Oszd meg

Vissza ide: Blog