Anyai kiégés kisgyerekkel otthon

Vissza ide: Blog
Anyai kieges kisgyerekkel otthon

Anyai kiégés kisgyerekkel otthon

A burnout vagy kiégés kifejezést korábban inkább munkával, hivatással kapcsolatban használtuk, hallottuk. Tény, hogy a kiégés jobban veszélyezteti azokat az embereket, akik felelős pozícióban dolgoznak. Például orvosokat, akik mások élete felett döntenek, vagy menedzsereket, akik nagyon komoly pénzösszegek felett rendelkeznek. De ha belegondolunk, a kiégés függetleníthető a munkahelytől, hiszen nem csak munkával kapcsolatos túlterhelődéstől alakulhat ki, hanem bármilyen hosszú távon megterhelő helyzetben. És hát mi is lehetne megterhelőbb annál, mint amikor egy újszülött vagy csecsemő függ tőlünk a nap 24 órájában? Emiatt az anyai kiégés jelensége is gyakran előfordul.

Mi nők életünk során nagyon sokféle szerepet töltünk be: barátnők, szeretők, feleségek, kolléganők vagyunk. De kevés olyan szerep van életünk során, mely annyira összetett, mint Anyának lenni. Anyaként, főleg a GYES ideje alatt, újszülöttel vagy csecsemővel a karunkban, gyakran eljutunk a teljes kimerülés határáig. Ehhez még csak egy hasfájós, állandóan síró vagy rosszalvó csecsemőre sincs szükség. Elég, ha huzamosabb ideig szembe kell néznünk az egyik legnagyobb kihívással: a szürke hétköznapokkal.

Emberfeletti boldogságból a szürke hétköznapokba

Amikor megszületik egy gyermek, a szülők emberfeletti boldogságot éreznek, sütkéreznek a gratulációkban, büszkén mutatják be az új kis családtagot a látogatóknak. Néhány hét vagy hónap elteltével ez a rózsaszín köd sajnos a legtöbb esetben elszürkül, sok esetben hirtelen minden más lesz. A folyamatos rendelkezésre állás, készültség, a krónikus alváshiány oda vezet, hogy sokan egyszerűen azt érzik, hogy nem bírják tovább. A barátok és a család szerint nagyon boldognak kellene lenniük, hiszen éppen a világ legjobb dolga történik velük, de sokan sajnos nem így éreznek. És ez az érzés nem csak az anyákat, hanem sok esetben az újdonsült apákat is veszélyezteti, akiknek az otthoni teendők mellett a munkahelyen is ugyanúgy helyt kell állniuk.

Anyai kiégés – nem egy egyszerű fáradtság

Ez a típusú kimerültség nem egyenlő azzal a fáradsággal, amit kipihen az ember, ha végre végig aludhat néhány éjszakát. Ebben az esetben a szülők kezdetben azt érzik, hogy teljesen kimerültek, aztán érzelmileg is úgymond egy „burokba” kerülnek, elhatalmasodik rajtuk a minden mindegy érzés. Nehezen találják a kapcsolatot a gyermekükkel, semmihez nincs kedvük, teljesítményük csökkeni kezd. Nem tudják ellátni a napi teendőket, egyre ingerlékenyebbek és érzékenyebbek lesznek, és folyamatosan kételkednek magukban, nem hiszik el, hogy jó szülők tudnak lenni.
Az anyai kiégés kisgyerekkel veszélyes lehet, ezért, ha észrevesszük magunkon vagy párunkon a jeleit, minél előbb tennünk kell valamit ellene.

Mit tehetünk az anyai kiégés ellen?

  • Keressünk és fogadjunk is el segítséget barátoktól, nagyszülőktől vagy, ha lehetőségünk van rá, fizetett segítőtől (pl. babysitter).
  • Ne akarjunk minden területen maximumot nyújtani, engedjük el, amit lehet. Nem baj, ha úgy fekszünk le, hogy nem mosogattunk el. Ne aggódjunk, senki nem fogja éjjel megcsinálni helyettünk. Az sem hatalmas gond, ha nem házi készítésű süteménnyel várjuk a vendégeket, hanem vásárolunk valamit.
  • Osszuk be a házimunkát, mindenki vegye ki a részét belőle igazságosan.
  • Próbáljunk olyan technikát elsajátítani, melynek segítségével megtaláljuk a belső nyugalmunkat és rövidebb idő alatt ki tudjuk pihenni magunkat (pl. jóga, relaxáció, mindfulness)
  • Ne mondjunk le a saját szükségleteinkről: szakítsunk időt rá, hogy nekünk is jó legyen néha! Sportoljunk, olvassunk, vegyünk egy fürdőt!

Ha úgy érezzük, hogy komolyabb a helyzet és ezek a javaslatok már nem segítenek, mindenképpen forduljunk szakértőhöz segítségért, hiszen nagyon sok minden múlik rajta! Gyermekeinknek és párunknak is stabil, önmagáért kiállni tudó anyára/társra van szüksége, aki nyugodt szívvel tud nemet is mondani – hiszen amire igent mond, azt teljes szívvel tudja adni.

 

legfontosabb tudnivalok a kieges kezeles programunkrol

Oszd meg

Vissza ide: Blog