A függőség ellen a csoport erejével

Vissza ide: Blog
A csoport erejével a függőség ellen

A függőség ellen a csoport erejével

Terápiás programunkban a gyógyítási folyamat legfontosabb alappillérei a különböző csoportok, csoportterápiák. A csoportoknak ugyanis hihetetlen ereje van, ezért nagy segítséget jelentenek azon pácienseink kezelése során is, akiknél a függőség gyógyítása a célunk.

A csoport tulajdonképpen a természetes közegünk: a család is egy csoport, a munkahely is egy csoport. A terápiás csoportok ezeket modellezik: előnyük, hogy ezekben a közösségekben sok oldalról láthatjuk magunkat. Hiszen önmagunkat mindig csak mások visszajelzései alapján vagyunk képesek látni, máshogy nem. Minél többen vagyunk a csoportban, annyival több visszajelzést kapunk önmagunkkal kapcsolatban.

Mi volt a függőség kialakulása előtt és hogyan tovább utána?

Fontos, hogy a terápiás csoportokban mindannyian egyenrangúak vagyunk. A terápia során a legtöbb esetben nem tanácsot adunk, sokkal inkább az a célunk, hogy megértsük, hogy a problémás helyzetek minek köszönhetők, mi vezetett a függőség kialakulásához.

Következő lépésként mindenkinek a saját megküzdési módjait szeretnénk emelni, javítani. Megnézzük, hogy kit milyen területen kell erősítenünk. A terápiás közösség egy megtartó közösség, ahol pácienseink egymást támogatják, de ugyanakkor egyfajta gyakorlótér is. Itt megtanulják, hogy hogy lehet másként reagálni, ha nem értenek egyet valamivel vagy valakivel, vagy, ha másképp szeretnének valamit.

Pácienseink olyan készségeket sajátítanak el, amiket sajnos nem tanítanak az iskolában, pedig nagyon fontos lenne.

Például, hogy hogyan kell röviden, egyszerűen érvelni, a saját érdekeikért kiállni olyan módszerekkel, melyeket akár még a legszigorúbb munkahelyeken is lehet alkalmazni. Vannak továbbá olyan technikák is, ahol egy adott helyzetnek – függőségben szenvedő betegek esetén a függőségnek – más aspektusait, más szempontjait nézzük meg. Például:
– „Ok, lehet, hogy most egy krízisben vagyok, de mire jó nekem ez?
– Megerősít, olyan készségeket sajátítok el, melyek segítségével ki tudok ebből a helyzetből jönni és ami a későbbi életem során egy komoly erőforrásom lesz.”

Az új készségeknek köszönhetően pácienseink, visszatérve a hétköznapi életbe, képesek lesznek másképp reagálni a stresszhelyzetekre, az élet kihívásaira. Így válik a csoportterápia a függőség kezelésének legfontosabb elemévé.

Oszd meg

Vissza ide: Blog