Függőségek kezelése a Swan Lake Központban

Vissza ide: Blog

Függőségek kezelése a Swan Lake Központban

Simonyi Lilla írása

Hogyan lehet 1 hónap alatt eredményt elérni a függőségek kezelésében, amikor máshol 6-12 hónap a rehabilitáció?

A Swan Lake Központ egyedisége az összetettségben rejlik

Magán addiktológiai rehabilitációs intézetként egyedülállóak az országban. A Swan Lake programja intenzívebb, mint a rehabilitációs intézményeké: a páciens az elvonókúrával párhuzamosan kapcsolódik be a terápiás csoportokba, melyeket mindfulness-, művészetterápiás- és sportfoglalkozások egészítenek ki.

„Pszichoterápiás fókuszú intézet vagyunk, bentlakásos terápiát nyújtunk, pácienseinkkel a nap 24 órájában ápoló, hétköznap pszichiáter és pszichológus is foglalkozik. Minden információt integrálunk a terápiába, megbeszéljük a csoportfoglalkozásokat. Hét-nyolc féle módszert alkalmazunk; a gyógyszer csak tüneti kezelés, de például alkohol elvonáskor szükséges. A páciens megtapasztalja, hogy milyen a gondoskodó, elfogadó, ám a problémákat kifejezni tudó közösség, melyre lehet támaszkodni, de adni is szükséges. Pácienseink a szermentesség mellett az egészséges életvitel készségeit és előnyeit is elsajátítják” – mondja a tulajdonos, Dr. Schwanner Gábor intézetvezető pszichoterapeuta, rehabilitációs pszichiáter, aki többéves családorvosi tapasztalattal is rendelkezik.

„A lélek gyógyulása fájdalmakkal teli, akárcsak a testé, és időnként inkább hullámvasútra emlékeztet… Ezen a hullámvasúton viszont vannak társak és szakemberek, akik a völgyekből kisegítik a pácienst. A kulcs tehát: végigmenni a folyamaton, mely abban is segít, hogy észrevegyék, mikor kell segítséget kérni. A függőség kezelése folyamatos építkezés. De kiemelten fontos, hogy az érintett leküzdje az előítéletek miatt rögzült szégyenérzetét akár a depressziója, akár az alkoholizmus miatt és akarjon változni. A szégyenspirál ugyanis szintén a gondok részét képezi esetükben. Lassú, nehéz munka ez, akár egy térdsérülés esetén: nálunk úgymond a ‘térdműtét’ zajlik. A térd teljes gyógyulása hosszabb, kevésbé intenzív folyamat. A konkrét lépéseket is meghatározzuk, hogy a haladás mérhető legyen.”

„A csoport analízis (csoportanalitikus pszichoterápia) egy csoportpszichoterápiás módszer, amely S. H. Foulkes nevéhez fűződik, az 1940-es években indult, célja elsődlegesen a háborúból visszatérő katonák megsegítése volt. Ebben a megközelítésben a csoport egy szerves egységet képez, valamint a terapeuta működése kevésbé tolakodó (inkább a karmesteré, mint az igazgatóé).” (forrás wikipédia)

„Teljes terápiás rendszerünket áthatja a természet-közeliség, az egészséges életmód, mindaz, amiben mi személyesen is hiszünk”– teszi hozzá felesége, Schwanner-Kovács Magdolna oktató és programvezető. „Mindannyiunknak nehéz felnőtt emberként szembenézni azzal, hogy időnként gyerekként reagálunk: a változás akkor indul el, amikor elkerülés helyett megküzdünk saját félelmeinkkel, bűntudatunkkal és elmondjuk, hogy most például nem akarunk sétálni menni, mert fáradtak vagyunk – ahelyett, hogy kifogásokat keresnénk.”

Érzelmi inkubátor

„Mesterem és tanítóm Saci a paci – folytatja Gábor mosolyogva – neki is nehéz nemet mondani: igényli a folyamatos természetjárást. Gyalogolunk, kocogunk, vagy csak legelészünk” – enged betekintést a magánéletébe az intézet vezetője.

„Intenzív, 4 hetes terápia zajlik nálunk – erre mutatkozott igény, hiszen ennél tovább már feltűnő lenne kivonulni a világból. Magasabb intenzitással, napi négy csoportos foglalkozással dolgozunk, szombaton is. Majdnem minden csoportosan történik, napirend szerint. Kellenek a keretek, hiszen a valós életet modellezzük. Érzelmi inkubátorként, mintegy erőtérbe rendeződnek itt a páciensek. Az életet modellezük, így mélyebb tudati rétegek aktiválódnak. A szerfüggőség mögött az érzelmi függőség feltárása, a határok megtartása a célunk. Például egy szorongó ember is azonnal oldódik, olyan erő van jelen a csoportban. Hatására összeforrhatnak a szétszakított részeink is…. Hiszen az ember társas lény! Ilyen mélységeket, melyeket a csoport megtartó erejének segítségével képesek megjárni a pácienseink, képtelenség elérni egy rendelői beszélgetés alatt. Az igazán nagy dolog az, amikor párbeszédre tudjuk őket sarkallni. Kapcsolati mintákra találnak, ’bajtársi közösségek’ kovácsolódnak, amik felülírják még a szülő-gyerek kapcsolatot is. Amikor valaki két nap után feladná, emlékeztetik, hogy ők is így voltak ezzel. Van, aki felismeri például az apja működését a társában…Ha felismeri, tudatossá válik – ez a pszichoterápia lényege, főleg az analitikus terápiáé. Ki-ki a saját lelkével foglalkozik, mialatt (újra)tanulja a konfliktusok kezelését. Mert a változás bennünk kezdődik! Felnőttként erre kell rájönni, anélkül, hogy a külvilágot hibáztatnánk. Ha megtapasztaljuk, hogyan tudunk kiállni magunkért mások hibáztatása nélkül, nagyot léptünk előre életünk irányítása terén.”

Magamat tanulom: ez mindig, mindenkire érvényes.

A cikk szerzője:

Simonyi Lilla

 

Pácienseik a terápiát követően is számíthatnak a Swan Lake támogatására. Havonta egy alkalommal utókezelési napot tartanak, melynek során a terápiás közösség ugyancsak fontos szerephez jut. Intézményükben nincs várólista, mert tudják, hogy milyen nehéz az elhatározás.

Jelentkezzen be konzultációra vagy terápiára a +36 (20) 365 1907-es számon!

Oszd meg

Vissza ide: Blog