Burnout – a kiégés szindróma

Hogy vagy? Mi van veled? – teszik fel nekünk a kérdést számtalanszor naponta.

Ma már van standard válaszunk rá: „Minden rendben, csak nagyon úszom.” vagy „Á, semmi, elég sok a munka, nagyon elfoglalt vagyok.”
Nem is emlékszünk, mikor hallottunk utoljára másfajta választ erre kérdésre vagy éppenséggel mikor adtunk rá mi magunk más választ.

Az „elfoglalt” lett az alapértelmezett állapotunk. Akár be is állíthatnánk állandóra a Facebook profilunkban. És miközben bajnokként éljük életünket és versenyzünk az idővel, van egy sötét oldalunk, ami egyre gyakrabban tolakodik be mindennapjainkba. Minél többet dolgozunk, annál több mentális súlyt, stresszt és felelősséget vállalunk magunkra egészen addig, amíg már nem tudjuk majd elviselni.

Burnout: elfoglalt életünk súlyos következménye.
Fontos tudnunk, hogy óriási a különbség a munka utáni/miatti fáradság és a burnout fáradtság között. A stressz hosszú távon rányomja bélyegét életünkre és súlyos következményekkel jár. Nem szabad azonban a stresszt és a kiégést összekeverni egymással.

A stresszes az a személy, aki a hétvégi baráti összejövetelen egy kicsit őrültnek néz ki, halálosan fáradt és kedvetlen. A kiégett pedig az a ember, aki már nem is veszi a fáradtságot arra, hogy elmenjen a találkozókra, születésnapi bulikra.

A kiégés és a depresszió sok hasonló tünetet mutat. Valójában, ha nem foglalkozunk vele időben, akkor a kiégés gyorsan válhat krónikus depresszióvá és szivárog be életünk minden területére.

Tegye fel magának ezeket a kérdéseket:
– Fáradt vagyok, még akkor is, ha korán lefekszem?
– Lassabban mozgok a szokásosnál, és több ideig tart, mint régebben, hogy reggel elkészüljek és elinduljak?
– Még a kis feladatoknál is úgy érzem, hogy több energiát igényel, mint amennyit elbírok?
– Rettegek a mai és holnapi naptól?

Ne hagyja, hogy a tünetek tartóssá váljanak! Kérjen segítséget! A kiégés időben felfedezve teljesen kezelhető.

Jelentkezzen be terápiás központunkba még ma! Nincs várólista, azonnal fogadni tudjuk. Részletek és további információk telefonon a +36 (20) 365 1907-es telefonszámon.

Az egyre megerőltetőbb életkörülmények nagyon megterhelhetik az embert: eljöhet az a pont, amikor azt érezzük, hogy nem bírjuk tovább, kimerültek, üresek vagyunk. A munkával kapcsolatos folyamatos stressz fizikai és pszichés tüneteket egyaránt okoz. Kiégés, gondoljuk. Hiszen egyre többet hallunk erről a jelenségről…

De tényleg tudjuk-e, hogy mi is rejlik pontosan az így nevezett tünetegyüttes mögött? Meg tudjuk például megkülönböztetni a kimerültségtől vagy a depressziótól?

Ha szeretne többet tudni a burnoutról, nézze meg szakértőink videóit a témában: