Rendszeres időskori alkoholizmus és kezelése

Vissza ide: Blog
Rendszeres idoskori alkoholizmus

Rendszeres időskori alkoholizmus és kezelése

Végigdolgoztam az egész életemet és sajnáljátok tőlem ezt a napi pár sört?

Az alkoholizmus minden korosztály számára veszélyes lehet, hiszen fizikai függőség kialakulásához vezethet. Nem kivétel ez alól az idősebb korosztály sem. Sőt, az időskori alkoholizmus különösen sok veszélyt rejt magában.

A közelmúltban jelentkezett intézetünkben egy Úr. Elmondta, hogy segítséget szeretne kérni, mert változtatni szeretne az életén. 68 éves és sajnos nincs jóban a gyermekeivel. A fia közölte vele, hogy nem engedi hozzá az unokáit, mert nem meri a gyerekeket rábízni. A lány nem hajlandó vele szóba állni, mert nem lehet rá számítani. A bizalmatlanság oka pedig az egyre gyakrabban előkerülő pálinkás és sörös pohár.

Már túl késő?

Ez az Úr szerencsére egy idő után maga is rájött, hogy nem jó úton jár. Eleinte Ő is felháborodott, amikor családja szóba hozta a témát és ezt kérdezgette: „Végigdolgoztam az egész életemet és sajnáljátok tőlem ezt a napi pár sört?”. Kis idő elteltével azonban belátta, hogy igaza van a gyermekeinek. Valóban nem jó Nagyapa. Elhitte magáról, hogy nem túl késő még változtatni és segítséget kérni. Az időskori alkoholizmus is abbahagyható. Szakemberek segítségével pedig a fájdalmat, feszültséget, amelyre eddig az alkohol volt a “gyógyír”, szintén fel lehet oldani.

Miért fordul elő gyakran az időskori alkoholizmus?

Sajnos sok emberrel előfordul, hogy kicsit „kicsúszik a lába alól a talaj”, amikor eljön a nyugdíj ideje. Megszűnik a biztonságot nyújtó napirend, emberi kapcsolatok szakadnak meg (például munkatársakkal), esetleg anyagi dolgok miatt aggodalom, szorongás jelentkezik.  A válás vagy a házastárs halála még nagyobb rizikófaktor, hiszen legtöbbünknek nincs lelki segítsége egy ilyen komoly veszteséggel megküzdeni.

Sokan fordulnak segítségért az alkoholhoz, hiszen az a „legegyszerűbb módja a problémák megoldásának”. Az is előfordul, hogy az alkohol mintegy jutalomként kúszik be a mindennapokba, hiszen, ha valaki végigdolgozta az életét, az igazán megérdemli azt a napi pár poharacskát, nem? Az alkohol valójában nem megoldás, hiszen csak a pillanatnyi feszültséget oldja, de nem segít szembenézni a problémákkal és megoldani azokat. Márpedig a ki nem tisztított seb elgennyed…

A következő csapda idős korban az, hogy sokan hiába érzik, változtatni kellene, mégis elhiszik magukról, hogy már túl idősek a változáshoz. Nem tudják elképzelni, hogy lemondjanak a megszokottról.

Időskori alkoholizmus veszélyei

Pedig nagyon fontos lenne másképp csinálni, mert az időskori alkoholizmus számos veszélyt rejt magában: a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legcsekélyebb közülük. Nő az agyvérzés és a daganatos megbetegedések veszélye, az egyensúlyvesztés esésekhez vezethet, melynek csonttörés lehet a következménye. A legtragikusabb következmény pedig egyértelműen a család elfordulása. A gyerekek, az unokák „elvesztése”.

A hozzánk forduló Úr a legjobb bizonyíték arra, hogy 68 évesen is érdemes új útra térni. Nagyon nagy öröm volt látni, amikor a program végén a fia és unokái bátorítóan ölelték át a Nagypapát.

Időskori alkoholizmus kezelése

Ha úgy érzi, hogy Önnek is változtatnia kellene, kérje szakértő segítségét! Ismerje meg központunk alkoholizmus elleni kezelését, és lépjen velünk kapcsolatba! Higgye el, minden korban érdemes!

Oszd meg

Vissza ide: Blog