Új szokások a felépülésért

Vissza ide: Blog

Új szokások a felépülésért

Új életet akarok kezdeni!”
Mi segíthet az alkoholfüggőnek a józanság megtartásában a rehabilitáció után?

Ha valaki már eltökélte, hogy változtat, és sikerrel végigcsinálta a leszokáshoz szükséges terápiás folyamatot, akkor mindig felmerül a kérdés, hogy „Hogyan tovább?”, min kell változtatni ahhoz, hogy az alkoholfogyasztás ne térjen vissza a függő életébe?
Ahhoz a korábbi életmódhoz, amely az alkoholfüggőséghez vezetett, visszatérni nem érdemes. Át kell alakítani az életvitelt, a kapcsolatokat, a munkához való viszonyt, sőt akár az egész életfelfogást is.

Új örömforrások
Az alkoholbeteg ember számára életének legfőbb (és sokszor egyetlen) örömforrásává az alkohol válik – ezért a felépülés fontos része, hogy megtanuljon más módokon izgalmat és örömöt csempészni a hétköznapjaiba. Fel kell fedezni új tevékenységeket, a szabadidő kitöltésének értelmes módjait, érdemes új hobbiba és/vagy intenzív sportolásba kezdeni. Sokan ekkor fedezik fel (újra) a spiritualitást, vallást, de az is segíthet, ha valaki meditációt, relaxációt tanul. A mindfulnes meditáció gyakorlása közvetlenül is hozzájárulhat a visszaesés megelőzéséhez[1] .

Új életcélok, perspektívák 
A felépülés elején érdemes új, reális életcélokat kitűzni, átértékelni az eddigi életet és tanulni a hibákból. Sokaknak ekkor az értékrendjük is átalakul: az elvárásoknak való megfelelés és a siker hajszolása helyett fontosabbá válnak a bensőséges kapcsolatok és az élet értékelése. A gyógyulófélben lévő függőnek lehet, hogy a baráti kapcsolatait is újra kell értékelnie: a régi ivócimborák helyett olyan társakat, közösséget keresni, akik támogatják őt a felépülésében. Ilyen lehet például az Anonim Alkoholisták csoportja.

Új identitás 
Mire az alkoholbeteg eljut a terápiára, önbecsülése rendszerint már romokban hever, identitása pedig az alkohol köré épült: „Én csak egy szerencsétlen piás vagyok.”; „Az életem egy kudarc.” vagy „Teher vagyok a családom nyakán.” A felépülés egyik igen fontos eleme, hogy a függő képes legyen ezt a régi identitást levetni és új önazonosságot fölépíteni, megtalálni azt, ami értelmet adhat neki az életben. Sok volt alkoholistából segítő személy válik, mások a megélt tapasztalataikat könyvben írják meg, vagy a családjukban egy új szerep betöltésében találják meg önmagukat.

Oszd meg

Vissza ide: Blog