Fiatalkori alkoholizmus és annak megelőzése

Vissza ide: Blog
Fiatalkori alkoholizmus es annak megelozese.

Fiatalkori alkoholizmus és annak megelőzése

Jól ismert tény, hogy ma Magyarországon nagyon sokan küzdenek alkoholizmussal. Az már kevésbé köztudott, hogy sajnos nagyon sok fiatalt, akár 18 éven aluliakat is érint ez a probléma. A fiatalkori alkoholizmus is gyakran előfordul sajnos.

Fiatalon az alkoholhoz jó érzések társulnak

Minden ott kezdődik, hogy azt a fiatalt, aki nem iszik alkoholt vagy nem él egyéb tudatmódosító szerekkel, sok esetben egyszerűen kiközösítik a társaik, mert “unalmasak”, „nincsenek benne a buliban”. Emiatt legkésőbb középiskolás korban szinte minden fiatal kipróbálja az alkoholt és megismeri annak előnyös hatásait: az alkohol oldja a feszültséget, a szorongást, hatása alatt sokkal egyszerűbb ismerkedni, viccesnek, jófejnek lenni. Az alkohol magabiztossá teszi a fiatalokat, felnőttnek, függetlennek érzik magukat tőle.

A tinédzserek sokszor érzik magukat lelkileg bizonytalannak és sokszor a legkisebb problémát is hatalmasnak élik meg: ilyen esetekben az alkohol kiváló problémamegoldónak bizonyul. Hamis magabiztosságot kölcsönöz és a problémák is sokkal kisebbnek látszanak némi alkohol elfogyasztása után. Az alkoholhoz kezdetben jó érzések, jó hangulat társul.

Valljuk be, ezek az érzések a legtöbbünk számára ismerősek, sokan találkoztunk velük fiatalkorunkban. A legtöbb esetben ezen az életszakaszon komolyabb problémák nélkül túljutunk.

Fiatalkori alkoholizmus – amikor a problémák kezdődnek

Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor sokkal komolyabbá válik a helyzet. Azok a fiatalok, akik eleve valamilyen pszichés problémával (depresszió, szorongás, pánikbetegség, evészavar) küzdenek, sokszor nem tudnak kiszabadulni az alkohol szorító markából.
Az is előfordul, hogy épp a rendszeres alkoholfogyasztás hatására erősödik fel valamilyen pszichés zavar, és egy ördögi kör alakul ki. Az alkohol átsegít a nehéz pillanatokon, napokon, miközben egyre több nehézséget okoz.

Aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, egy idő után hozzászokik a hatásához és automatikusan növeli a mennyiséget, hogy ugyanazt a hatást érje el. Az eredmény pedig az egyre gyakoribb vagy rendszeres alkoholfogyasztás lesz, ami egyre gyakoribb „blackout”-tal vagyis filmszakadással jár. Ilyen esetekben a következmény már nagyon komoly lehet: közlekedési baleset okozása, bűncselekmények elkövetése vagy akár öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is jelentkezhetnek.

Az alkoholizmus fiatalkorban tehát létező probléma, amit semmiképp sem lehet félresöpörni azzal, hogy „Ki nem ivott fiatalkorában alkoholt?”.

Szülőként mit tehetünk a fiatalkori alkoholizmus megelőzése érdekében?

A legeslegfontosabb dolog, mint a szülő-gyermek kapcsolatban mindig, a példamutatás. Ha a szülő maga is alkohollal próbálja oldani a feszültséget, a szorongásait, akkor a gyermekétől sem várhat mást. A szülő felelőssége, hogy más lehetséges utat is megmutasson: ha Ő maga elkezd például sportolni ahelyett, hogy egy-egy sörrel tompítja magát munka után, ha megismer valamilyen relaxációs technikát, amit alkalmazni tud, ha összecsapnak a hullámok, akkor már nem csak saját magáért, hanem a gyermekéért is sokat tett.

Ha egy szülő azt veszi észre, hogy gyermeke nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyaszt alkoholt, mint kortársai, esetleg pszichés problémákra (depresszió, szorongás, evészavar) utaló jeleket is lát, és úgy érzi, hogy egymaga szülőként nem tud segíteni neki, akkor nagyon fontos, hogy kérjen szakértői segítséget! Ez a legtöbb, amit gyermekéért tehet. A fiatalkori alkoholizmus rengeteg veszélyt rejt magában, ne hagyja magára gyermekét, ha úgy látja, hogy segítségre van szüksége!

 

legfontosabb tudnivalok az alkoholizmus kezelese programunkrol

Oszd meg

Vissza ide: Blog