Függőségek, mint a szeretet és kapcsolódás pótlékai

Vissza ide: Blog

Függőségek, mint a szeretet és kapcsolódás pótlékai

Mitől lesz valaki szenvedélybeteg?
– Johann Hari: Minden, amit a függőségekről tudsz, az helytelen

Johann Hari brit újságíró, aki úgy nőtt fel, hogy családjában jelen volt az alkohol- és drogfüggőség. Felnőttként, már befutott sikeres újságíróként elhatározta, hogy utána jár, mi is okozza a függőséget. 3 éven keresztül utazgatott a világban és interjúkat készített szerhasználókkal és szakemberekkel, felkereste a téma legjártasabb kutatóit. Útja során arra jött rá, hogy a függőség kialakulását nem maga a szer okozza, hanem az csak pótlékként jelenik meg az ember életében, válaszként az elmagányosodásra és örömtelenségre, a mindennapi élet terheinek elviselhetetlenségére.
Hari szerint tehát a függőségek kezelésének az a jó útja – mind egyéni, mind társadalmi szinten – ha segítünk a függőnek visszaintegrálódni a közösségbe, ha támogatjuk abban, hogy minőségi, mély és jelentőségteljes kapcsolatot tudjon kialakítani a környezetében élő emberekkel. Hosszú távon a szoros és szeretetteljes kapcsolatok jelenthetik azt a megtartó erőt, ami ahhoz kell, hogy ne legyen szükséges szerhez nyúlni az élet nehézségeinek elviseléséhez.

Itt nézhetik meg Johann Hari előadását, melyben arról beszél, hogyan jutott arra a kissé provokatív megállapításra, hogy „Minden, amit a függőségekről tudsz az helytelen”.

A videóhoz magyar felirat választható a cím melletti „Subtitles” gombra kattintva.

Oszd meg

Vissza ide: Blog