A COVID-szorongás ördögi köre

Vissza ide: Blog

A COVID-szorongás ördögi köre

(EGÉSZSÉG-ÜGY magazin 168 Óra egészségügyi különszám)

Elért minket a pandémia negyedik hulláma. Orvosként és pszichoterapeutaként legfőbb üzenetem, hogy ne féljünk! Könnyű ezt mondani, nehéz megvalósítani. Az 1665-ös londoni pestisjárvány tapasztalata, hogy azok a halottakat szállító emberek, akik csőrszerű maszkot viseltek, nem kapták el a kórt, mely 60%-ban halált okozott. Mai tanulság: ne féljünk a betegségtől, de tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket is.

Az ember számára (emlőstársaihoz hasonlóan) a testi érintés létfontosságú csecsemőkorban, és később is fontos szerepet tölt be kapcsolataink építésében és fenntartásában.
Ha az élő találkozás lehetetlenné válik, a virtuális érintkezés csak bizonyos mértékig képes a hiányzó biztonságot, melegséget pótolni.
Ezért is erősödött fel a sokunkban meglévő szorongás, pánik, depresszió, hiszen megszűnt vagy erősen lecsökkent a szeretteinkkel, barátainkkal való élő találkozás, ugyanakkor a korábban példa nélküli pandémia újabb szorongás-hullámokat gerjesztett.

Tehát egyfelől érzékeljük a távol lévő családtagok szorongását, másfelől a kontaktus lehetetlensége is felerősíti a félelmet, szorongást, szomorúságot.
Lényegünket tekintve társas lények vagyunk, így ha az érzelmileg közel álló emberektől elszakadunk, és még azt sem tudjuk, mikor találkozunk velük legközelebb, az nagyon mély félelmeket hozhat elő belőlünk. A szorongás pedig immunrendszerünket is legyengíti.

De hogyan kezeljük a félelmet?

  • tájékozódjunk a történésekről, de ne foglalkozzunk túl sokat velük (napi 5-15 perc)
  • vegyük észre és fogadjuk el, hogy bizonyos dolgokkal szemben tehetetlenek vagyunk
  • tartsuk fenn kapcsolatainkat akár virtuálisan is
  • ugyanakkor azt is vegyük észre, hogy sok fontos dolgot meg tudunk tenni és önmagukért és másokért:
  • napi 30 perc mozgás (séta, kocogás, kerékpározás) – lehetőleg szabad levegőn
  • egyszerű meditációs gyakorlatok (akár 1 percre is)
  • egészséges étkezés, vitaminok fogyasztása
  • súlyosabb esetekben (tartós alvászavar, pánik, öngyilkossági gondolatok) forduljunk szakemberhez

Oszd meg

Vissza ide: Blog