Miért kell a függőség lelki hátterével foglalkozni?

Vissza ide: Blog

Miért kell a függőség lelki hátterével foglalkozni?

A függőségek mögött mindig vannak fel nem oldott konfliktusok, melyek „mozgatják” a szerhasználatot vagy függő viselkedést, pl. a szerencsejáték-függőséget.

Ezek a konfliktusok általában tudattalanok, csak azt veszi észre az érintett, hogy mindig ideges lesz, amikor pl. a főnökkel kell beszélnie, vagy a szülőkhöz megy ebédre stb. Ezen helyzetek „túlélésére” kezdi használni a szert.

A fenti nehéz helyzetek elkerülése vagy szerrel csillapítása olyan, mintha csak a lázat vinnénk le, de az azt kiváltó okot nem kezelnénk.

Ezért létkérdés megérteni, miért nehéz kimondani a szülőnek/főnöknek, hogy nem értek egyet vagy nem akarom azt tenni, amit (el)vár.

Amikor nem tudjuk kimondani, ami zavar, ill. ha valamit nem szeretnénk megtenni, akkor a feszültség nem kifelé megy, hanem befelé; ezért megy fel a vérnyomásunk, kezd el gyorsabban verni a szívünk. A testünk tehát lereagálja azt, amivel mi nem akarunk szembenézni: akár azzal, hogy megharagudnak ránk.

Csakhogy a probléma a ki nem mondással nem oldódik meg: a feszültség bennünk ragad, ezt akarjuk valahogy oldani. Átmenetileg az alkohol oldja ugyan a feszültséget, de legközelebb ugyanúgy „felmegy a pumpánk”, amikor olyat kérnek, amit nem akarunk megtenni. Olyan ez, mintha csak fájdalomcsillapítót szednénk be az eltört karunk okozta fájdalomra, de nem raknánk helyre a kimozdult kart. Újra és újra be kell vennünk a gyógyszert, valószínűleg egyre többet, de a karunk sosem gyógyul meg.

A Swan Lake Központban foglalkozásaink egy részében a tanuláson van a hangsúly pl. az érzelmekről, a függőségről. Vannak olyanok csoportok, melyeken a páciensek konkrét példáin keresztül értik meg, mi ment félre és miért, pl. a párom miért nem bízik abban, hogy nem fogok inni. A megértés legtöbbször a terápián felmerült konfliktusból indul ki, hiszen itt is hasonló helyzetek alakulnak ki, mint otthon vagy a munkahelyen. Pl. nem tudom jelezni a másiknak, hogy most nem szeretnék beszélgetni vagy túl közel lépett hozzám.

Az erő éppen abban rejlik, hogy ha valami zavar, azt ki is tudjuk fejezni – a magunkban „dohogás” helyett a probléma megoldására törekszünk.

A kimondás önmagában feszültség-oldó, függetlenül attól, hogy mi lesz a másik reakciója, mert megtöri a félelem ördögi körét; a félelmem ellenére megmondom pl. a főnökömnek, hogy nem értek egyet vele. A kimondás azonnali megkönnyebbülést hoz – ebből is látszik, mekkora feszültséget okozott ez bennem. A beszélgetések konkrét kimenetele más és más, de a legfontosabb lépést már megtettük testi és lelki egészségünk fenntartása és a helyzet megoldása irányában.

Oszd meg

Vissza ide: Blog