Lelki fájdalom egy szenvedő testben – pszichoszomatikus betegségek 2. rész

Vissza ide: Blog
Lelki fajdalom - Pszichoszomatikus betegsegek - Szenvedo no - 2. resz

Lelki fájdalom egy szenvedő testben – pszichoszomatikus betegségek 2. rész

A lelkem szenved, ezért a testem is… – pszichoszomatikus betegségek

Cikksorozatunk első részében a pszichoszomatikus betegségek tüneteit és magát a kifejezést igyekeztünk megismertetni olvasóinkkal. Egy kis visszatekintés: a “pszichoszomatikus orvoslás” a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében. Hiszen ha a test súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre is – de ez fordítva is igaz. Ezek a kihatások nem egyértelműen valamilyen betegségnek tulajdonítható tüneteket produkálnak.

Pszichoszomatikus betegségek krónikus megközelítéssel

Közismert tény, hogy a hosszan tartó betegségek nemcsak szenvedéssel és életminőség-romlással járnak, hanem a beteg és családja, környezete számára hatalmas lelki megterhelést is okoznak. A betegség súlyosságára sokszor rontó hatással van az ehhez társuló depresszió, ami nehezíti a gyógyulást és a testi-lelki egyensúly megteremtését.

A pszichoterápia és mindfulness a kutatások és tapasztalataink szerint hatékonyak és jótékonyan segítik a megelőzést és javítják a betegek állapotát.

Mik lehetnek ezek a krónikus betegségek?

Ha a lélek nehezen emészti meg a gondokat – irritábilis bélszindróma, krónikus vastagbélgyulladás és egyéb emésztőrendszeri megbetegedések

A tünetek széles skálán mozognak ezen betegségek esetében. Az irritált bélszindróma jellegzetes tünetei a has egész területén fellépő fájdalom, amelyhez puffadás és felfúvódás is társul. Kellemetlenségeket okoz a váltakozó hasmenés és a szorulás. A székletürítés rendszertelen. A panaszok a székletürítést követően enyhülnek, étkezések után súlyosbodnak, az éjszakai alvást azonban nem érintik. A krónikus vastagbélgyulladás görcsös jellegű hasi fájdalommal, székelési ingerrel és hasmenéssel (napi 10-15 alkalom is lehet), véres és nyákos széklettel, fáradtsággal, levertséggel, súlyvesztéssel jár.

Több kutatás is bebizonyította, hogy ezeket a tüneteket és betegségeket a nem megfelelően működő bél-agy kapcsolat okozhatja, melyre egyértelműen komoly hatással van a tartós stressz és feldolgozatlan lelki problémák – minden, amit nem tudunk „megemészteni”.

A legtöbb esetben a gyógyulás kulcsa az, ha összehangoljuk a test és lélek működését életmódváltással, az étkezés megváltoztatásával, a káros szenvedélyekről való lemondással és természetesen személyre szabott pszichoterápiával.

Hypertónia – magas vérnyomás

A magasvérnyomás pszichoszomatikus gyógyításának megközelítése kisebb-nagyobb ellenállást vált ki orvosokból és kutatókból egyaránt. A tapasztalataink azonban megerősítik, hogy sok esetben lelki eredetű gondok állnak a magasvérnyomás hátterében. Napjainkban az ember életében túlzott stressz van jelen, sok-sok elfojtott agresszió, harag, amely hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

A magas vérnyomású ember általában kitér a konfliktus elől. Mivel az alapkonfliktus nem lesz megoldva, az egyén állandó feszültségben él. Ennek következménye, hogy nagy mennyiségű energia marad felhasználatlanul, és emiatt/ezzel együtt az erekben emelkedik a nyomás. Tartósan magas vérnyomás alakul ki.

Nem felejthetjük el, hogy a magas vérnyomás egy komplex betegség, melyet rengeteg rizikófaktor vált ki, ezért érdemi és hosszútávú kezelésében szükségszerű a testi és pszichés tényezők együttes kezelése.
Pácienseinknek, akik régóta fennálló és gyógyszerrel kezelt magasvérnyomás-betegséggel érkeznek, általában néhány nap alatt csökken a vérnyomásuk, gyógyszereiket csökkenteni kell, akár el is lehet hagyni hosszabb távon.

Természetesen fontos a kardiológiai, belgyógyászati vizsgálat a gyógyszerek elhagyása előtt, de látszik, hogy a feszültséget kiváltó tényezőkről beszélve, a probléma kiváltó okához közelebb kerülve a testi feszültség is csökken.

Pszichoszomatikus betegségek kezelése és leküzdése

Amennyiben Ön is észlelte ezeket a pszichoszomatikus betegségeket, tüneteket és szenved ezek hatásaitól, érdemes kapcsolatba lépnie velünk, vagy bejelentkeznie hozzánk konzultációra telefonon: +36 20 365 19 07

Oszd meg

Vissza ide: Blog