Depresszió vagy szomorúság?

Vissza ide: Blog
Depresszio vagy szomorusag?

Depresszió vagy szomorúság?

Depressziós vagy szomorú vagyok? Nem mindegy…

Gyakran gondoljuk azt, ha szomorúak, levertek, letörtek vagyunk, hogy ez már a depresszió jele. Azonban nem szabad összekeverni a kettőt, a szomorúság nem depresszió.

A depresszió egy betegség, hangulatzavar, míg a szomorúság, levertség egy átmeneti állapot, egy érzelem. A depresszió diagnosztikájában a szomorúság csupán egyetlen tünet. Leglényegesebb különbség az időtartamban és az állapot mélységében van. Vagyis a szomorúság, rosszkedv néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetén évekig is fennáll.

Depresszió tünetei

Milyen egyéb tünetei lehetnek a depressziónak?

  • állandó rossz hangulat, az örömre való képesség elvesztése
  • alacsony önértékelési szint
  • alvászavar
  • állandó fáradtság, levertség, energiahiány, passzivitás
  • fejfájás, emésztési zavarok, szédülés, állandó fáradtság, fogyás vagy hízás
  • csökkent koncentráció, akadályozott gondolkodás, lecsökkent érdeklődés, kedvetlenség
  • halállal kapcsolatos gondolatok

A depresszió bonyolult betegség, egy komplex tünetegyüttessel. Multifaktorális, vagyis egyszerre több tényező egyidejű megjelenése vezet a betegség kialakulásához. A depresszió kezelési módjait a kiváltó okok alapos felmérése után tudja a terapeuta kiválasztani.

A depresszió kezelése

Kezelése és a visszaesés megelőzése akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápia is kiegészíti, sőt enyhébb tünetek esetében önmagában is elégséges lehet.

Bár a támogató beszélgetés, a problémák, életvezetési nehézségek megosztása önmagában is enyhülést hoz, de a pszichoterápia ennél több: meghatározott módszerrel és keretek között (időtartam, kezelések hossza és gyakorisága) végzett strukturált sorozatból áll. A hatékony kezelés a biológiai, pszichológiai és környezeti háttértényezőket egyaránt figyelembe veszi és használja. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésből, a családtagok bevonásából, tájékoztatásából, és a stresszkezelés elsajátításából, készségfejlesztésből áll.

A gyógyszeres kezelés a megváltozott idegrendszeri működést hivatott helyreállítani. A pszichológiai okokat célozzák meg a különböző pszichoterápiás módszerek. A szociális tényezők esetében pedig a környezeti tényezők befolyásolása, pl. a család bevonása a kezelésbe, a szociális támogatás biztosítása a cél, illetve a károsodott mindennapi funkciók, aktivitás, pl. a munkaképesség helyreállítása a legfontosabb feladat.

A stresszkezelés elsajátítása nemcsak a tünetek enyhítésében és a visszaesések esélyének csökkentésében fontos, de a depressziós, szorongásos és egyéb lelki zavarok megelőzésében is, hiszen a tartós és levezetetlen stressz szerepet játszik a testi és lelki betegségek kialakulásában. A depresszió megismerése a családtagok számára is fontos, hiszen a környezet nem megfelelő hozzáállása sokat ronthat, támogató viselkedése azonban a sokat javíthat a depressziós személyek állapotán.

Lépjen velünk kapcsolatba, ha segítségre van szüksége!

Ha Ön is észlelte magán a depresszió tüneteit vagy szerette depresszióban szenved, vegye fel velünk a kapcsolatot és kezdje el a terápiát vagy adja meg a támogató segítséget családtagjának.

Oszd meg

Vissza ide: Blog