Rendszeres alkoholfogyasztás időskorban

Vissza ide: Blog
Rendszeres alkoholfogyasztás időskorban

Rendszeres alkoholfogyasztás időskorban

Végigdolgoztam az egész életemet és sajnáljátok tőlem ezt a napi pár sört?

A rendszeres alkoholfogyasztás minden korosztály számára veszélyes lehet, hiszen fizikai függőség kialakulásához vezethet. Nem kivétel ez alól az idősebb korosztály sem. Sőt, rendszeres alkoholfogyasztás időskorban különösen sok veszélyt rejt magában.

A közelmúltban jelentkezett intézetünkben egy Úr. Elmondta, hogy segítséget szeretne kérni, mert változtatni szeretne az életén. 68 éves és sajnos nincs jóban a gyermekeivel. A fia közölte vele, hogy nem engedi hozzá az unokáit, mert nem meri a gyerekeket rábízni. A lány nem hajlandó vele szóba állni, mert nem lehet rá számítani. A bizalmatlanság oka pedig az egyre gyakrabban előkerülő pálinkás és sörös pohár.

Már túl késő?

Ez az Úr szerencsére egy idő után maga is rájött, hogy nem jó úton jár. Eleinte Ő is felháborodott, amikor családja szóba hozta a témát és ezt kérdezgette: „Végigdolgoztam az egész életemet és sajnáljátok tőlem ezt a napi pár sört?”. Kis idő elteltével azonban belátta, hogy igaza van a gyermekeinek. Valóban nem jó Nagyapa. Elhitte magáról, hogy nem túl késő még változtatni és segítséget kérni. A rendszeres alkoholfogyasztás időskorban is abbahagyható. Szakemberek segítségével pedig a fájdalmat, feszültséget, amelyre eddig az alkohol volt a “gyógyír”, szintén fel lehet oldani.

Rendszeres alkoholfogyasztás időskorban – Miért fordul elő gyakran?

Sajnos sok emberrel előfordul, hogy kicsit „kicsúszik a lába alól a talaj”, amikor eljön a nyugdíj ideje. Megszűnik a biztonságot nyújtó napirend, emberi kapcsolatok szakadnak meg (például munkatársakkal), esetleg anyagi dolgok miatt aggodalom, szorongás jelentkezik. A válás vagy a házastárs halála még nagyobb rizikófaktor, hiszen legtöbbünknek nincs lelki segítsége egy ilyen komoly veszteséggel megküzdeni.

Sokan fordulnak segítségért az alkoholhoz, hiszen az a „legegyszerűbb módja a problémák megoldásának”. Az is előfordul, hogy az alkohol mintegy jutalomként kúszik be a mindennapokba, hiszen, ha valaki végigdolgozta az életét, az igazán megérdemli azt a napi pár poharacskát, nem? Az alkohol valójában nem megoldás, hiszen csak a pillanatnyi feszültséget oldja, de nem segít szembenézni a problémákkal és megoldani azokat. Márpedig a ki nem tisztított seb elgennyed…

A következő csapda idős korban az, hogy sokan hiába érzik, változtatni kellene, mégis elhiszik magukról, hogy már túl idősek a változáshoz. Nem tudják elképzelni, hogy lemondjanak a megszokottról.

Rendszeres alkoholfogyasztás időskorban – Mik a veszélyei?

Pedig nagyon fontos lenne másképp csinálni, mert a rendszeres alkoholfogyasztás időskorban számos veszélyt rejt magában: a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legcsekélyebb közülük. Nő az agyvérzés és a daganatos megbetegedések veszélye, az egyensúlyvesztés esésekhez vezethet, melynek csonttörés lehet a következménye. A legtragikusabb következmény pedig egyértelműen a család elfordulása. A gyerekek, az unokák „elvesztése”.

A hozzánk forduló Úr a legjobb bizonyíték arra, hogy 68 évesen is érdemes új útra térni. Nagyon nagy öröm volt látni, amikor a program végén a fia és unokái bátorítóan ölelték át a Nagypapát.

Ha úgy érzi, hogy Önnek is változtatnia kellene, kérje szakértő segítségét! Higgye el, minden korban érdemes!

Oszd meg

Vissza ide: Blog