Gógyítató-e az alkoholizmus?

Vissza ide: Blog

Gógyítató-e az alkoholizmus?

“Mostantól csak hétvégén iszom!”, “Ünnepek után száraz hónapot tartok!”, “Jövőre nem járok kocsmába!” – Fogadalmak, melyeket már hallottunk párszor, főleg az új év közeledtével. Be lehet őket tartani? Létezik olyan, aki örökre leteszi az italt? Alkoholista az, aki már évek óta nem iszik? A pszichiáter válaszol.

Sokakat meglephet, de az újévi fogadalmak – különösen egy alkoholista esetében – gyakran nagyobb kárt tesznek, mint amennyire hasznosnak tűnnek. Az a tapasztalat ugyanis, hogy kevés ilyen ígéretet sikerül valóban megfogadni. A legtöbben elbukunk, legyen szó több testmozgásról, kevesebb káromkodásról, vagy az ital elhagyásáról. Minden egyes kudarc rombolhatja az önbecsülést, ami az alkoholista számára további önpusztításhoz vezethet.
Ráadásul az, hogy valaki egyik napról a másikra nem iszik, sajnos nem jelenti automatikusan, hogy meggyógyult. Csak a tüneteket szüntette meg, magát az alkoholizmust kiváltó problémát még nem sikerült megoldania: nem kezelte a fájdalmait, traumáit, vagy nem jött ki a depresszióból. Látszólag egyensúlyba került az élete, de ez valójában nem egy stabil helyzet a számára. Nem véletlenül használják a szakértők a „száraz alkoholista” jelzőt, míg a “gyógyult” kifejezést egyenesen kerülik. Attól ugyanis, hogy valaki évtizedekig meg tudja állni, hogy ne igyon, lehet, hogy a világra adott reakciói, problémamegoldó eszközei nem változtak semmit.

Természetesen senkit sem arra akarunk buzdítani, hogy fogadja el káros szenvedélyét, és az új évben is szorgalmasan gyakorolja azt, hiszen minden egyes csepp alkohol tovább pusztítja idegsejtjeinket. Viszont a káros szer hirtelen kiiktatását sem javasoljuk. Ilyenkor ugyanis megszűnik a lelki mankó, amivel a függő ember korábban „ellavírozott” az életben, és a szorongásait, lelki problémáit kiegyensúlyozta. Egy ilyen váltás rendkívül kiszolgáltatottá teszi az egyént, különösen az ünnepek környékén.
Ráadásul ha valaki hosszabb ideje minden nap fogyaszt alkoholt, akkor a szervezete is hozzászokik, ezért ha hirtelen abbahagyja az ivást, elvonási tünetei lesznek, mely veszélyes állapotot idézhet elő.
Ezért a fogadalmak helyett inkább a mielőbbi segítségkérést, megfelelő szakember és közösség felkeresését javasoljuk.
A függőségek kezelésének másik nehézsége a viselkedésbeli automatizmus, amely az évek alatt kialakult. Egy hasonlattal élve, a kényszeres kézmosás gyógyításakor hiába oldódnak meg a kiváltó okok, maga a kézmosás, mint berögzült tevékenység továbbra is megmarad. Valójában a függőség is egy ehhez hasonló kényszer. Automatizmussá, önálló életre kelt problémává válik, ami a lelki okok mellett külön kezelésre szorul.
Szakszerű terápiával hatékonyan oldhatók meg a függőség mögött megbúvó problémák, krízisek, újraépíthető a szétzúzott önértékelés is, és meglelhetőek az élet valódi örömforrásai. Viszont a felépülés csak rengeteg munkával, nagyon fokozatosan, szakember segítségével lehetséges. Ehhez pedig nem rövid életű fogadalmakra, hanem nagyon erős elhatározásra van szükség.

 

Oszd meg

Vissza ide: Blog